НОВИНИ

Лиса Джерард - гост в новия проект на "Мистерия на българските гласове"

Лиса Джерард от култовата австралийска група Dead Can Dance ще пее в зала България на 6 юни. Лиса Джерард се прочу и с работата си в Холивуд по саундтрака на филмите "Вътрешен човек" и "Гладиатор". Тя е специален гост в новия проект на световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове", носител на "Грами" от 1990 г. Следващият репортаж ще ви разкаже в аванс за подготовката на съвместния им албум.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
21:15, 12.05.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Петър Дундаков - композитор и музикален продуцент на албума: "Албумът е почти завършен, в момента се занимаваме със смесването му и с финалното му продуциране като звук. Работим върху това нещо в последните 2 години, като записваме в България, има записи направени в Австралия, има записи, които са направени в Берлин от различните колаборатори към проекта."

Композициите за албума са на Петър Дундаков и Лиса Джерард. Изненадите за меломаните са много - заедно с вълшебните гласове на Лиса и "Мистериите", ще чуем кийбордистът Джулс Максуел, но и гъдулката на Христина Белева, и шампионът по бийтбокс Скилър, и Софийската филхармония. Началото на този проект дава компанията "Шуберт мюзик". Голямата цел - българската музика да достигне навсякъде по света.

Дора Христова - диригент на хор "Мистерията на българските гласове": "Повече фолклорните ансамбли, които останаха в България, те са малко вече, се въртят в един затворен кръг - фолклорът, така както е като традиция, както е като класика даже създадена, още от времето на Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, не излизат от този кръг. Е, ние излязохме, ние излязохме, да видим дали е за добро."
Петър Дундаков - композитор и музикален продуцент на албума: "Аз съм роден в центъра на София в общи линии и до 20та си година знаех повече за Депеш Мод, защото политическата пропаганда вкарваше фолклора в едно друго клише."

Петър Дундаков преоткрива българския фолклор, докато учи в Холандия, а Лиса Джерард - на концерт в Лондон, където чува за първи път Мистериите през 80-те години. Признава, че това е повлияло цялата й кариера.

Петър Дундаков - композитор и музикален продуцент на албума: "И когато дойде тука в София да записваме миналата година, няма да забравя респекта, с който тя гледаше певиците и този хор. За нея това и до ден днешен продължава да е някаква летва като професионализъм и като възможност за съвършена работа със звука."

БНТ е медиен партньор на проекта и ще излъчи концерта на Мистериите с Лиса Джерард от сцената на зала България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиляна Павлова: В края на октомври трябва да сме готови за председателството
Лиляна Павлова: В края на октомври трябва да сме готови за председателството
Започва пръскането срещу кърлежи в Благоевград
Започва пръскането срещу кърлежи в Благоевград