НОВИНИ

Липсата на ток в 30 ДКЦ предизвика високо напрежение

Макар и със спрян ток, напрежението в столичното 30 ДКЦ се покачва. Елeктрическото подаване в болничното заведение прекъсна изненадващо веднага след Великденските празници. От управата на центъра обяснили на медиците, че причината за това е авария в квартала.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
07:52, 20.04.2017
6882
Чете се за: 02:01 мин.
У нас
"Звъняхме до ЧЕЗ, от там ни уведомиха, че не е плащан тока и е спрян с предизвестие, като за това са получени три предизвестия, като последното е от 6-ти април."
- Вие знаехте ли, че днес ще бъде спрян тока?
Д-р Ганчо Витанов - управител на 30-ти ДКЦ: "Знаех, само, че технически проблеми наложиха забавяне на пускането."

Общопрактикуващите лекари, обаче казват, че не били уведомени за спирането на тока.

"Връщаме пациенти, не можем да изписваме лекарства, не можем прием в болница да осъществим. Без компютри сме. Имаме голям проблем с ваксините, трябва сега ако не пуснат тока да си ги носим вкъщи, защото това са ваксини за стотици хиляди левове."

Това ни казаха лекарите във вторник. В сряда управителя на ДКЦ-то отрече думите им.

Д-р Ганчо Витанов - управител на 30 ДКЦ: "Това, което вчера колегите са казали, че тука са връщани спешни случай, това не може да бъде вярно."
Д-р Албена Зяпкова, общопрактикуващ лекар в 30 ДКЦ: "Бях много притеснена, защото в кабинета ми имаше спешен случай с инфаркт. Аз трябваше да го хоспитализирам. Дойде токът. Успях да си свърша работата. Обаче ние тука всички сме притеснени, защото хората не могат да си вършат работата."

Виновник за това няма. Или поне не е в сегашното ръководство. Д-р Ганчо Витанов е назначен за управител на поликлиниката през август миналата година от Столичния общински съвет - до провеждането на конкурс. По думите му само за ток поликлиниката дължи над 50 хиляди лева, който той се опитал да покрие. Договорните отношения били сключени с фирма посредник на електроенергия, преди той да встъпи в длъжност.

Д-р Ганчо Витанов - управител на 30 ДКЦ: "На фирмата не беше плащано от март 2015 година до август 2016 година една стотинка не беше плащано от предишния управител."

С решение номер 687 от края на септември, общинарите решават да отпуснат заем на 30 ДКЦ от 62 464 лева, за да може новият управител да се справи с дълговете. Преди месец д-р Ганчо Витанов дори се похвали пред камерата на БНТ, че задълженията към кредиторите, които заварил от милион и четиридесет хиляди, намалели със 17 хиляди, а от тогава медиците дори получават пълните си възнаграждения. Дали отпуснатият заем е бил достатъчен за предотвратяване спирането на тока, тези дни така и не стана ясно.

Д-р Албена Зяпкова, общопрактикуващ лекар в 30 ДКЦ: "Столична Община трябва да си свърши работата. За да се изчистят старите задължения, за които задължения вина има и Столична голяма община, защото тя създаде една шапка над стария управител д-р Фиданов."

Заради натрупани дългове през 2009-а година д-р Росен Фиданов е освободен от поста. Справка в Търговския регистър показва, че до момента в центъра са се сменили пет ръководства. Всяко обвинявало предходното, че затъвало все по-дълбоко в дългове.

Д-р Албена Зяпкова, общопрактикуващ лекар в 30 ДКЦ: "Лично аз, за моите пациенти съм решила, следващия път ще ги изпратя там - пред Столична голяма община, защото аз не мога да си върша работата."

Тези дни медиците си вършат работата благодарение на агрегат. Конфиденциална информация се оказа дори да разберем каква ще бъде сметката, която ще се натрупа от него.

Д-р Ганчо Витанов - управител на 30-та поликлиника: "Имам договорка с доставчика тъй като са ми дадени изключителни преференции и тяхната изрична молба беше да не споменавам на каква така преферентна нищожна сума ми е даден."

Тези дни медиците в 30 ДКЦ, шеговито се питат "Възможно ли е агрегата да захрани шокова терапия?" Вероятно. И докато в медицината това е термин за спорно лечение на депресии, то в икономиката изразът е синоним на бърза приватизация на държавни активи. Това ли е целта? Или става въпрос за невежество и безхаберие от страна на институциите? Нужна е експертна диагноза! Категорични са лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нигяр Джафер: Ще подкрепяме предложения, които са близки до нашата програма
Нигяр Джафер: Ще подкрепяме предложения, които са близки до нашата програма
Как се управлява столично ДКЦ?
Как се управлява столично ДКЦ?