НОВИНИ

Литературен проект насърчава учениците да забележат съвременната модерна поезия

Литературен проект насърчава учениците да забележат съвременната модерна поезия със спомен за един от най-видните й представители - Николай Кънчев, оставил трайна следва с българската и европейската литература. Опознаването на творчеството и живота му е част от проекта "Поезията като приятел" на Сдружение на софийските писатели и Столична община.

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:47, 22.05.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
литературен проект насърчава учениците забележат съвременната модерна поезия

"Духът има много измерения, едно от тях е словото." С тези думи поетът Захари Иванов вдигна завесата на проекта, който минава през творчеството и личността на Николай Кънчев.

Захари Иванов, председател на Асоциацията на софийските писатели: Поезията на Николай Кънчев е различна, тя е един много свой поглед към живота и към всичко, което става преди всичко вътре в нас и после около нас.

Според писателите този проект ще развие чувството за съвремие, но и чувството на традиция. По думите им той е ценен за учениците, защото именно в училище се възпитава отношението и любовта към словото.

Захари Иванов, председател на Асоциацията на софийските писатели: За младите хора поезията е добър душеприказчик и приятел.
Доц. Пламен Дойнов: Ще ги накара да откриват в поезията, не само един директно изразен смисъл, а да търсят различните пластове на разбиране в нея.

В специални часове по поезия писатели и майстори на словото, ще разкажат на учениците в столични училища за личните си срещи с Николай Кънчев, любовта му към стиховете на Пенчо Славейков и за силата на поезията. А след това децата ще пишат есе за конкурс.

Разказите заедно със спомените за поета ще бъдат сърбани в книга. Предстои и издигането на паметник на Кънчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН поиска от Северна Корея  да прекрати опитите си с балистични ракети
ООН поиска от Северна Корея да прекрати опитите си с балистични ракети
Съдят Джеймс Камерън заради открадна семейна история в Титаник
Съдят Джеймс Камерън заради открадна семейна история в "Титаник"