НОВИНИ

Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица в Рилския манастир

Много вярващи и поклонници се стекоха днес в Светата Рилска обител, за да се включат в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Хората я почитат, защото тази светиня помага за изцеление на тежки заболявания и при масови епидемии. По традиция само два пъти в годината реликвата се изнася от храма на манастира - на светли петък след Великден и на 1 август- началото на Богородичния пост.

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 01.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Хората вярват в чудотворната и лечебна сила на реликвата защото тя е с частици от мощите на 32-ма светци. Иконата на Света Богородица е от 12 век, съхранява се в храма на манастира. Известна е от векове с чудесата, които стават благодарение на нея. За едно от тях, станало преди столетия разказа игуменът на Рилския манастир.

Епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител
В близките села, имало няколко епидемии, чума, холера и по молба на тогавашните кметове - игумена с братята са занасяли иконата ,извършвало с е е литийно шествие и водосвещение и за броени дни тези бичове на тогавашното време са изчезвали".

Освен иконата реликварий вярващите и гостите могат да видят още едно от чудесата в манастира. След тригодишен ремонт е открита за посещения и магерницата- манастирската кухня.

;

Чудотворната икона на Света Богородица е известна и с името Осеновица, което означава осеняваща. Много от вярващите разказаха, че който се докосне до образа на Божията майка ще получи изцеление и лек за своята болка.

Соня Маркова: "С вярата към Божията майка трябва да се обърнат към иконата за лечителство на самите тях, с вяра, всичко е с вяра."

"За какво се помолихте?"

Адриана Лазова: "За здраве, за спокойствие, за децата ми, на всички хора."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
EK решава за турските визи през септември
EK решава за турските визи през септември
Петима руски военни загинаха в Сирия, след като хеликоптерът им беше свален
Петима руски военни загинаха в Сирия, след като хеликоптерът им беше свален