Събитията и личностите от банкнотите по целия свят като произведения на изкуството. В най-новата си изложба Хубен Черкелов отново представя основната тема на своето творчество - образите от банкнотите и монетите. Мона Лиза, Батман и Мадарският конник са сред интерпретациите на художника.

Свързване на духовното и материалното. Парите и изкуството навярно изглеждат несъвместими за обикновения човек, но за Хубен Черкелов и двете са важна част от живота. Провокират, помагат ни да спечелим довериие, често могат и да изненадват.

Хубен Черкелов, художник: Точно зад мен е портретът на Мона Лиза. Човек би предположил, че е от Италия или Франция например, но тя е от Коста Рика. Парите са форма на комуникация преди всичко. Дори без да знаем език, попадайки в чужда страна, ако човек има банкноти, те се приемат и можеш да купиш, каквото си искаш. Базирайки се на това, аз искам да кажа, че изкуството може да бъде подобна форма на комуникация.

С напластени бои и холограмни стикери Хубен Черкелов пресъздава картини на Иван Милев и Сезан, а сцена от подписването на Декларацията за независимостта стои срещу Бранденбургската врата в галерия "Оборище 5".

Но сред важните образи от портмонето, въпросът за значението на парите и изкуството добива още по-голям смисъл. А според художника и двете, но само ако искаш да притежаваш.