НОВИНИ

Лицата на тероризма - тема на Конференцията на CIRCOM

Репортажът "Абсолютни шведи" на обществената телевизия в Гьотеборг спечели голямата награда "Prix Circom" на Асоциацията на европейските регионални обществени телевизии. Тази година домакин на събитието е Българската национална телевизия. В конкурсната програма участваха 246 предложения в 10 категории. Единствената отличена българска телевизионна продукция е предаването на БНТ 2 Пловдив "Време за губене", което бе класирано на второ място в категорията "Разследваща журналистика".

bnt avatar logo
от Владислав Севов
20:06, 19.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

По-рано през деня една от основните теми на конференцията в Пловдив бе "Реакцията на обществените медии при екстремни обстоятелства". Особено силен интерес предизвика представянето от Париж и Брюксел, където терористични атентати разтърсиха света. Церемонията по раздаване на годишните награди на Асоциацията се излъчи пряко по БНТ 2.

;

Професионалисти от обществени телевизии в цяла Европа споделяха опит, често придобит при екстремни събития. Такива на Стария континент имаше много в последните месеци, затова винаги трябва да имаме план, препоръчаха журналистите от Франс Три.

Жан-Франсоа Парментие, главен редактор на „Франс 3" - Париж
Журналистът има право да бъде шокиран, и край мен при атентатите в Париж имаше хора в шок, та те снимаха всичко това отблизо. Но да имаме план, това означава да сме като работещите в Спешната помощ или в Пожарната.И въпреки всичко да донесем възможно най-добрата информация.

Атентатите в Брюксел също са предизвикателство за екипа на ЕрТеБеЕф-Белгийските обществени радио и телевизия, които много световни медии цитираха при трагедията в сърцето на Европа. Освен оперативната стресова работа от мястото на събитието, от Брюксел представиха и необичайна гледна точка към проблема с тероризма - разтърсващ документален филм, който в продължение на две години проследява борбата и болката на майки на джихадисти от различен произход.

Сафия Кесас, автор и режисьор на филма „Джихадът на майките"
Това, което вярвам, че променихме с филма беше погледът на обществото към тези родители. Мисля, че те не са виновни за това, което правят децата им. Защото в началото, без да се познава добре проблемът им, можеше да се заключи, че родителите са отговорни . Но реалността е много по-сложна - джихадистите имат мрежи от хора, които вербуват младите на място, отделят ги от родителите ,промиват мозъци. Мисля ,че имаше нужда от човешки поглед към тези родители.

Утре са презентациите на Българската национална телевизия на теми, свързани с конструктивната журналистика, бежанската вълна и други съвременни предизвикателства в професията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделски производители протестираха срещу еднодневните трудови договори
Земеделски производители протестираха срещу еднодневните трудови договори
Четири документални филма на БНТ 2 с награди
Четири документални филма на БНТ 2 с награди