НОВИНИ

Няма да отнемат лицензите на рибарите

Лицензите на 190-те рибари няма да бъдат отнети. Това ще стане със заповед на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов. По-рано днес той се срещна с рибарите в Царево. Причината за отнемането на лиценза бе нередовното водене на риболовните дневници. Рибарите имаха готовност и да излязат на символичен протест на Никулден.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:22, 24.11.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
отнемат лицензите рибарите

Отпадането на риболовните дневници за малките лодки в Закона за рибарство и аквакултури е от края на 2015 г., но има определени условия, които трябва да бъдат спазени, обясни Галин Николов. Законът изисква, ако един рибар не е водил рибарския си дневник и не е подавал декларация за улова си през последните две години, лицензът му да се отнеме, за да се освободи квота за желаещите да получат такъв.

Димитър Янчев, председател на Рибарско сдружение "Морски сговор": Формално погледнато си е съвсем законно, но от друга страна пък забавянето на действията по премахване на този дневник оправдава до голяма степен действията на рибарите.

В момента всеки, който е получил уведомление за отнемане на лиценза може да обжалва пред Административния съд. „Ще спра всяка своя заповед, срещу която има жалба“, обеща Николов. Според него това е единственият му полезен ход на този етап.

Инж. Галин Николов, изп. директор на ИАРА: Правим всичко възможно това да влезе във сила и се надяваме от януари, след одобрение от ЕК да не се попълват дневници, а да се попълва формуляр за статистическа извадка и да улесним тяхната работа и което те не искат да попълват във водата, а да попълват като излязат на сушата, да се случи. Това е нашата идея и ще се опитаме да го направим.

Рибарите настояват законодателството в България най-накрая да се синхронизира с европейското. В момента дори и малките лодки под 10 метра се водят в регистрите на ИАРА като кораби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: ​Жертвите на катастрофи са намалели
Валентин Радев: ​Жертвите на катастрофи са намалели
Българските деца са с три пъти по-увредени зъби от децата в други страни
Българските деца са с три пъти по-увредени зъби от децата в други страни