Ливанският президент Мишел Аун номинира Саад Харири за министър-председател и му възложи да състави ново правителство, предаде Ройтерс, като цитира декларация на президентството. Харири, който оглавяваше и досегашното правителство на Ливан, е номиниран за премиер за трети път в политически нестабилната страна, смятана за арена на иранско-саудитското съперничество, отбелязва ДПА.

111 от 128-те депутати в новия ливански парламент предложиха на Аун кандидатурата на Харири на консултации днес.

47-годишният Харири, доверен съюзник на Саудитска Арабия и отявлен критик на подкрепяното от Иран ливанско движение Хизбула, обеща да се придържа към политика на дистанциране от регионалните конфликти, съобщи Ройтерс. Той обеща да състави правителство на националното единство и да работи за подобряване на качеството на живота на ливанците.

Парламентарните избори в Ливан се състояха на 6 май. Проиранското шиитско движение Хизбула и съюзниците му имат 70 места в 128-членния парламент. По силата на ливанската система за поделяне на властта на верски принцип председателят на парламента е мюсюлманин шиит, президентът - християнин маронит, а премиерът - мюсюлманин сунит, напомня ДПА.

Набих Бери, който бе избран за председател на парламента вчера, каза, че консултациите за съставяне на новото правителство ще се състоят в понеделник.