НОВИНИ

​Ливанският президент номинира Саад Харири за премиер

Ливанският президент Мишел Аун номинира Саад Харири за министър-председател и му възложи да състави ново правителство, предаде Ройтерс, като цитира декларация на президентството. Харири, който оглавяваше и досегашното правителство на Ливан, е номиниран за премиер за трети път в политически нестабилната страна, смятана за арена на иранско-саудитското съперничество, отбелязва ДПА.

​ливанският президент номинира саад харири премиер
bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 24.05.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

111 от 128-те депутати в новия ливански парламент предложиха на Аун кандидатурата на Харири на консултации днес.

47-годишният Харири, доверен съюзник на Саудитска Арабия и отявлен критик на подкрепяното от Иран ливанско движение Хизбула, обеща да се придържа към политика на дистанциране от регионалните конфликти, съобщи Ройтерс. Той обеща да състави правителство на националното единство и да работи за подобряване на качеството на живота на ливанците.

Парламентарните избори в Ливан се състояха на 6 май. Проиранското шиитско движение Хизбула и съюзниците му имат 70 места в 128-членния парламент. По силата на ливанската система за поделяне на властта на верски принцип председателят на парламента е мюсюлманин шиит, президентът - християнин маронит, а премиерът - мюсюлманин сунит, напомня ДПА.

Набих Бери, който бе избран за председател на парламента вчера, каза, че консултациите за съставяне на новото правителство ще се състоят в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пентагонът: Не е повишена готовността на въоръжените сили на САЩ
Пентагонът: Не е повишена готовността на въоръжените сили на САЩ
ОССЕ изпраща над 350  наблюдатели на изборите в Турция
ОССЕ изпраща над 350 наблюдатели на изборите в Турция