НОВИНИ

LIVE FEED: Основните моменти от пресконференцията на президента Росен Плевнелиев

Най-важното от пресконференцията на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова. Двамата се срещат с медиите по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

live feed основните моменти пресконференцията президента росен плевнелиев
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 21.01.2016
Чете се за: 05:48 мин.
У нас

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Измина четвъртата годишнина от мандата. Това бяха напрегнати години за България, Европа и света. Рекорден брой кризи и взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема. Като президент досега трябваше да се справя с няколко особено големи предизвикателства.

Първо - поредица от политически и парламентарни кризи доведоха до сформиране на две служебни правителства. Те изпълниха достойно мисията си.

Второ - отстояване и задълбочаване на евроатлантическата интеграция на страната, независимо от вътрешната и външна нестабилност. Да държа здраво посоката, въпреки бурите.

Трето - истинската, голямата криза в България е свързана не с оставката на едно или друго правителство, а с ниското доверие на гражданите в политиците и институциите. ...Доверие се гради с честност, изпълнени обещания и принципни позиции.

Четвърто - вълна от граждански протести и мобилизирането на огромна гражданска енергия за промяна. Гражданите показаха, че искат техния глас да бъде чут, както на многобройните протести, така и на проведения референдум. Хората се изправиха зад олигархията и задкулисието и пожелаха промяна. Като президент всячески подкрепям активното гражданско общество.

Пето предизвикателство - постигане на стабилност в страната, въпреки опасния и неспокоен свят и рекордния брой кризи върху нас.

Шесто - въвеждане на дългосрочно планиране в държавата. Постигане на национално съгласие по Национална програма "България 2020", а вече и по приоритетите на "България 2030". Постигане на приемственост в изпълнението на програмата за развитие на България от различните правителства.

Седмо - ускоряване на модернизацията на страната, постигане на прогрес и постигане на резултати по националните приоритети, въпреки извънредната нестабилност.

Осмо предизвикателство - да бъда истински, независим и надпартиен президент, да бъда полезен на народа, да действам по съвест.

;

2015-та беше година на извънредно напрежение, на грубо нарушаване на правилата на международния ред. Свидетели сме на нови геополитически реалности, както на ниво на напрежение между регионални и глобални сили, невиждано от Втората световна война насам. Провалени държави, замразени конфликти, войни - хибридни и конвенционални, терористични атаки невиждана миграционна вълна, рекорден брой кризи и мигранти и изключителна нестабилност, белязаха 2015 година.

;

Днес обединена Европа е в опасност, защото същото поколение, което събори Берлинската стена, издига нови стени на разделение. Европа е отслабена от рекорден брой кризи, които по-скоро регистрира без да успее да наложи устойчиви решения. ...Увеличава се чувството на несигурност и липса на посока, а доверието на гражданите в общия проект намалява. Ако ние европейците не сме обединени, нямаме бъдеще!

;

Най-голямото предизвикателство днес е да върнем дългосрочната перспектива, цел и визия на проекта за обединена и мирна Европа. Не с една, ас 11 кризи трябва да се справи днес ЕС, като всяка една от тях може трайно да отслаби и да дестабилизира съюза, включително и България. Икономическата, финансова и дългова криза не си отива вече 7-ма година. Бежанската криза е ключова за Европа и ще я промени политически, икономически и социално. Гръцката криза създава нестаблилност в самото сърце на ЕС - Еврозоната. Украинската криза е символ на разрушаването на принципите на международния правов ред, установен в Европа след Втората световна война. Последваха санкции и контрасанкции и противопоставяне по оста ЕС - Русия.

;

Днес терористичните заплахи в Европа са по-високи и по-опасни от всякога. Тероризмът е глобален, изисква глобален отговор и ще отнеме много време, защото идеологията на тероризма може да бъде победена само от образовани и толерантни общества. Борбата срещу тероризма е и борба за образованието на младите, за интеграцията на най-маргинализираните групи в обществото.

;

Сериозна е заплахата за Шенген и свободното движение в ЕС, което бе мечта на поколения европейци. Седем държави въведоха отново контрол на границите си, което не се бе случвало от десетилетия.

;

2015-та беше добра за икономиката на България - всички показатели растат. 2,8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, 30% ръст на чуждестранните инвестиции, 2,8 милиарда лева ръст на приходите в бюджета. Дефицитът намаля чувствително до 2,6% от БВП. Безработицата падна на най-ниското си ниво от 2009 г. насам. Брутният външен дълг на България също се намали чувствително до около 80% от БВП.

;

През 2015 г. България записа и най-добрия резултат по усвояване на еврофондовете и е втора по скорост на усвояване за годината. Това бе година на рекорден трансфер на фондове от ЕС към България.

;

През изминалата година очаквах и много по-добри резултати в разследването на фалита на банка КТБ. Многократно призовах да се стигне докрай. Да се тръгне по пътя на всеки лев, всеки кредит, всеки актив и да се гарантира пълна прозрачност на този процес, като не допуснем досиетата КТБ да се превърнат в механизъм за политически шантаж и задкулисно влияние.

;

Още в началото на мандата посочих като приоритет реформата в сектор "Сигурност". Обещах тайните служби, които 25 години работиха "на тъмно" без закон и правила да бъдат поставени на ясна институционална основа с нови устройствени закони и правила. Обещах и изпълних. Благодарен съм, че политическите сили в 43-тото Народно събрание постъпиха отговорно като приеха пакета закони в сектор "Сигурност".

;

Добре е, че ВСС бе разделен на две отделни колегии и бе въведен директен избор от всички магистрати като отпаднаха предпоставките за тайно гласуване. Но квотното разпределение на колегите не бе реализирано по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите и на обществото. Предстоящите промени з Закона за съдебната власт и процесуалните закони, както и приемането на силно антикорупционно законодателство са възможност да бъдат наваксани пропуснатите възможности.

;

Гордея се, че съм първият български президент, инициирал всенародно допитване. Направих това два пъти - през 2014 г. инициирах референдум, подкрепен с подписката на 560 хиляди български граждани. Мнозинството в 42-то НС постъпи безотговорно и не уважи гласът на гражданите. ...През 2015 г. отново внесох, този път в 43-тото НС, предложение за провеждане на референдум, но депутатите не подкрепиха два от трите въпроса. Над 2 700 000 български граждани гласуваха на проведения референдум и не ги спря нито почти пълната липса на истинска информационна кампания, нито липсата на дискусии и сблъсък на аргументи, нито демонстративното нежелание на част от политическите партии да се съобразят с желанието на хората.

;

През 2015 г. се справихме с рекорден наплив на бежанци. Общо над 31 000 нелегално влезли мигранти бяха задържани на вход, изход и вътре в страната. Над 95 опита на граждани на трети страни да преминат незаконно през границите на страната бяха регистрирани през годината. Подхождаме отговорно къмо това огромно предизвикателство. Пазим достойно външната граница на ЕС. Даваме пример за спазване на правилата и регламентите от Дъблин и Шенген. ...Обявих се в защита на бягащите от войната, но и призовах да се направи разлика бежанци и икономически мигранти.

;

Заложих енергийната ефективност като национален приоритет, работя за това още от първия ден като министър. Приветствам Националната програма за енергийно обновяване на българските домове. Над 250 хиляди българи й се довериха като се записаха за безплатно саниране.

;

Като министър обещах три магистрали. Днес автомагистралите "Люлин", "Тракия" и "Марица" са изцяло завършени. Обещаното е изпълнено и аз благодаря на всички, които допринесоха за това. Общо 350 км магистрали бяха построени от 2009 г. до сега. С това постижение можем да се гордеем. Софийското метро като голям и стратегически проект за страната също се разви с бурни темпове. През годината влезе в експлоатация и Завод за преработка на отпадъците в София, който е най-модерното подобно съоръжение на Балканите. За 4 години бяха построени над 50 изцяло нови пречиствателни станции за българските градове, бяха закупени хиляди нови автобуси, тролейбуси, трамваи и други средства за градски транспорт. България се позиционира като на кръстопът и подобрява съществено и бързо своята базисна инфраструктура.

;

След две десетилетия на драматично изоставане бих нарекъл погром в българското земеделие. След 2009 г. настъпи силен подем. Безвъзмездното финансиране на българските фермери и земеделските региони се увеличи многократно. От 280 млн. лв. през 2009 г. на година до 3,3 милиарда лв. за 2015 г. Благодарение на европейската солидарност и целенасочена държавна политика стопанствата се модернизират, закупува се нова техника, необработваемата земя намаля драстично.

;

За мен е особена гордост, че след 9-годишно прекъсване успяхме да възродим една легенда - Роженския събор. За трите дни, в които той се проведе, се събраха над 300 хиляди гости, които се насладиха на неповторимата атмосфера и магията на българския фолклор. Работя за укрепването на добрите отношения между различнитге религиозни общности в България, като споделям техните празници и традиции. Продължихме и надградихме смислени инициативи на президентската институция като "Българската Коледа", мобилната приемна на президента, наградата "Джон Атанасов" - те се превърнаха в една добра традиция. Развихме и новите инициативи, стартирали през първата година от моя мандат - месец на политическите консултации, ден на отворените врати, младежка визия за развитие на България и Съвет на президентите.

;

Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България: 2015 г. беше юбилейна за президентската институция. На 3 април 1990 г. за първи път в нашата политическа история се създаде тази институция и от тогава имаме първия президент. ...От тази институция се очаква да не излъчва стереотипи и да не използва походи на партийна централа, а да се знае и очаква, че президентската институция е създадена за единение, за раждане, развитие и отстояване на единителни политики в името на укрепването на държавността и на сигурността.

;

...Върховенството на правото е утвърждаване на ценности. Всички кризи днес имат основа на ценностите и затова всичките тези елити, които дълги години бяха ненадминати по популизъм, демагогия, политически цинизъм, за да създават социални одушници, които са пропити с нетърпима корупция, просто трябва да си отидат. И да дойдат други, които да знаят какво значи, социално управление, модел на социална държава и да знаят какво означава да установиш този модел на социална държава на основата на ценности и да гарантираш, че голяма част от нацията ти има права, които може да упражни, защото демокрацията и върховенството на правото е гаранция за благосъстоянието на нацията и гаранция за лично благосъстояние.

;

...През 2016 г. ако продължим съдебната реформа и мислим за социалната държава във връзка с правовата държава трябва да правим изменения на закони или да пишем нови закони, просветено, с дълбок разум след анализи и след ясно очертани тенденции в законодателството и в правоприлагането.

;

...Хубаво е, че има много висок стремеж в правителството, особено в министър-председателя да поддържа една управленска стабилност. Само, че само една управленска стабилност не стига, той го знае и затова е притеснен. Стабилността на държавата означава и нещо друго - ...трябва да има и стабилност у хората, стабилност в обществото и стабилност в отношението на това общество към управляващото мнозинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акушерката Емилия Ковачева: Не съм виновна
Акушерката Емилия Ковачева: "Не съм виновна"
Гледахте пресконференцията на Президента Росен Плевнелиев
Гледахте пресконференцията на Президента Росен Плевнелиев