НОВИНИ

Ливърпул - перла в британската корона

"Добре дошли на летище "Джон Ленън" и приятно изкарване в Ливърпул"... Тези думи на стюардесата приех като предизвикателство да изпълня пожеланието ѝ. Още със стъпването на британска земя усещаш как динамиката те поема, а ти следваш потока от хора.

bnt avatar logo
от Калин Дацов
12:50, 16.11.2016
10989
Чете се за: 03:24 мин.
Още
ливърпул перла британската корона

До този момент приемах Ливърпул предимно като футболен отбор, пет пъти носител на най-високото клубно отличие в Европа. Но... мястото се оказа нещо много по-въздействащо и изпълнено със съдържание. Какво да правим в северозападния британски град и как по-пълноценно да го опознаем? Ето кратък наръчник:

Започнете от музея на Бийтълс - Beatles Story - По-добре ще е, ако направите предварителна резервация, тъй като мястото е може би единственото, пред което тълпата от хора е доста голяма и може да ви се наложи да чакате 30-40 минути на опашка, ценно време, което може да оползотворите по по-подходящ начин. Ако имате резервация - ще влезете приоритетно. В музея получавате мобилно устройство със слушалки - всяко помещение е свързано с интерактивна история, която слушате, докато се разхождате.

Ще се запознаете как са се събрали великите музиканти, мястото където са направили първите си записи, първото им пътуване за участие в чужбина, повече за презокеанското им пътешествие до САЩ и впечатления от срещата им с друга легенда - Елвис Пресли. Финалът е т.нар "бяла стая", която пресъздава дома на Джон Ленън и Йоко Оно, където е заснет клипа към неповторимата "Imagine".

;;

Музеят на Бийтълс е разположен на стратегическо място - Albert Dock. Ако решите, може да се качите на Виенското колело, в близост може да се насладите на още музеи и чудноватости. Ако тръгнете към Pier Head, галерията Tate идва като естествено продължение на разходката. Входът тук е безплатен.

;

След галерията Tate, виртуалната разходка продължава с музея, посветен на мореплаването - Merseyside Maritime Museum. Тук също безплатно ще се запознаете с някои от тайните на легендарния Титаник, ще видите вещи, извадени от потъналия кораб, прототип на кораба, както и на много други емблеми на моряшката дейност. Титаник е тясно свързан с историята на града - след като е построен в Белфаст, собствениците му го регистрират в Ливърпул, преди да отплава от южния Саутхемптън на първото и последно пътешествие към Ню Йорк.

Последният етаж е отделен за Музей на робството. Ливърпул носи тежестта на миналото си, тъй като градът е бил център на търговията с роби. Оттук са били разпределяни корабите от Африка към Съединените щати. Днес в International Slavery Museum може да видите преки свидетелства за този период от историята на града.

;

Разходката продължава към Pier Head. По пътя ще видите шантави фигури, наподобяващи смесица от банан и... агне. Арт провокацията Superlambanana е създадена през 2008 г. като част от инициативите, с които е отбелязана годината, в която Ливърпул е Европейска столица на културата. По модел на скулптура на живеещия в САЩ японски художник Таро Чиезо, са изградени 125 подобни скулптури, които са разпръснати из целия град.

;

Следва Pier Head - оттук може да хванете ферибот, с който да се понесете по вълните на река Мърси и да разгледате града от разстояние. Тук е и откритата през декември 2015 г. скулптура на Бийтълс. От непосредствена близост може да разгледате "трите грации" - сградите Liver Building (с мистичната птица Liver на покрива). Cunard Building и Port of Liverpool Building. Построени в първите години на XX век, днес сградите са част от културното наследство на ЮНЕСКО.

В непосредствена близост модернистично изпъква и сградата на Liverpool Museum. Входът също е безплатен, а вътре може да видите интересен макет на "трите грации", докато през прозореца ги наблюдавате в реален размер.

;

След разходката край река Мърси се отправете към центъра на града. Тук гордо се извисява St John's Beacon, кула на местното радио City. Сградата е открита през 1969 г. от кралица Елизабет II. Висока е 138 метра, което я нарежда на 32-ро място сред най-високите сгради във Великобритания. Срещу 5,5 лири може да се изкачите и погледнете към града отвисоко. По-хубави снимки може да направите, ако се качите на кулата сутрин или привечер, защото в противен случай ще снимате срещу слънцето.

;

Привечер се отправете към англиканската Liverpool Cathedral. Кулата тук се извисява на 100 метра, а с мащабите си катедралата се нарежда сред най-въздействащите на Острова. Всеки може да влезе, а моят съвет е да го сторите по тъмно, тъй като тогава се разкрива по-богата палитра от цветове и нюанси на усещането за религия. Музиката от орган е щрих, който може да те хване деликатно за гърлото.

;

В непосредствена близост е ChinaTown - китайският квартал на Ливърпул е първият, който азиатците основават в Европа. Днес китайците тук са около 10 000. Поемете на север по Hope Str. и ще се озовете пред другата катедрала - католическата Metropolitan Cathedral.

;

Храм от друго естество е Anfield - стадионът на Ливърпул. Средно на всеки 30 минути фенове тук правят туристическа обиколка на стадиона. Всичко е превърнато в бизнес. Докато чакате своя час, може да разгледате Музея на Ливърпул, където са показани значими моменти от историята на клуба, най-престижните европейски клубни трофеи, а в отделна колекция ще се запознаете в детайли с кариерата на една от легендите на Ливърпул – Стивън Джерард.

Домакините тук се гордеят с новопостроената основна трибуна, за чието строителство бяха необходими 10 години процедури. През това време инвеститорите изкупиха къщите, разположени по две улици в непосредствена близост до стадиона, разрушиха ги и построиха мащабната конструкция, която сега побира с 8500 седящи места повече. Това позволява на малко над 54 000 души да гледат домакинските срещи на футболния клуб. Местата за двубой на Ливърпул, както на всички водещи отбори от Острова, се изпродават седмици по-рано. Ето защо, ако желаете да гледате мач на живо, то си пригответе значително време (и пари) предварително, за да се сдобиете с билет. Имайте предвид, че в дните на домакински мач, не се провеждат туристически обиколки на стадиона.

;

В идеалния център на град Ливърпул не пропускайте да посетите World Museum, галерията Walker, както и Empire Theater - тук на 5 декември 1965 г. е последната изява на Beatles в града, от който поемат по пътя на величията в музиката.

В центъра е и Lime Station - жп гарата, от където за час може да достигнете до Манчестър, например.

Но аз съм сигурен, че Ливърпул толкова ще Ви очарова, че с усмивка ще си спомните думите на стюардесата - "Добре дошли на летище "Джон Ленън" и приятно изкарване в Ливърпул".

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия ще разшири списъка на сигурните държави
Белгия ще разшири списъка на "сигурните държави"
Отмениха присъдата срещу руския опозиционер Навални
Отмениха присъдата срещу руския опозиционер Навални