НОВИНИ

Логистичен тест за "твърд" Брекзит във Великобритания

Великобритания проведе тест на пътната си мрежа за избягване на задръствания при митнически проверки в случай на "твърд" Брекзит. Десетки тежкотоварни камиони се събраха край Дувър и изминаха разстоянието до пристанището, което е ключово в търговията с Европа. Критиците определиха учението като твърде малко по мащаб и твърде закъсняло. Британският парламент ще гласува споразумението за развода на 15 януари.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:23, 08.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Камионите потеглиха в сутрешния час-пик през кратки интервали в четири конвоя от неизползвано летище в Кент към пристанище Дувър и се върнаха обратно. Операцията беше повторена и в 11 преди обяд.

Изчисленията показват, че само две минути над сегашното време за преминаване през Дувър ще предизвикат 27-километрови тапи на Острова, но и хаос във френските пристанища Кале и Дюнкерк.

Тоби Хау, пътна инфраструктура: Оказва се, че при толкова камиони, колкото използваме сега, няма да има особено отражение върху трафика между летището и пристанище Дувър.

Критици оспорват ефективността на учението заради малкия брой участници - по-малко от 90 при планирани 150, въпреки, че всеки явил се получи по 550 паунда. Капацитетът на използваното бивше летище е 4000 камиона, а всеки ден през Дувър преминават по 10 000 камиона. Очакват се и много трудности при упътване на шофьорите на тръгване от летището.

Според властите обаче, получената информация може да бъде проектирана за оценки и при голям брой камиони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България по пътя към приемане на еврото: Валдис Домбровскис специално пред БНТ
България по пътя към приемане на еврото: Валдис Домбровскис специално пред БНТ
Жълт код за сняг в Западна България за 9 януари
Жълт код за сняг в Западна България за 9 януари