Великобритания проведе тест на пътната си мрежа за избягване на задръствания при митнически проверки в случай на "твърд" Брекзит. Десетки тежкотоварни камиони се събраха край Дувър и изминаха разстоянието до пристанището, което е ключово в търговията с Европа. Критиците определиха учението като твърде малко по мащаб и твърде закъсняло. Британският парламент ще гласува споразумението за развода на 15 януари.

Камионите потеглиха в сутрешния час-пик през кратки интервали в четири конвоя от неизползвано летище в Кент към пристанище Дувър и се върнаха обратно. Операцията беше повторена и в 11 преди обяд.

Изчисленията показват, че само две минути над сегашното време за преминаване през Дувър ще предизвикат 27-километрови тапи на Острова, но и хаос във френските пристанища Кале и Дюнкерк.

Тоби Хау, пътна инфраструктура: Оказва се, че при толкова камиони, колкото използваме сега, няма да има особено отражение върху трафика между летището и пристанище Дувър.

Критици оспорват ефективността на учението заради малкия брой участници - по-малко от 90 при планирани 150, въпреки, че всеки явил се получи по 550 паунда. Капацитетът на използваното бивше летище е 4000 камиона, а всеки ден през Дувър преминават по 10 000 камиона. Очакват се и много трудности при упътване на шофьорите на тръгване от летището.

Според властите обаче, получената информация може да бъде проектирана за оценки и при голям брой камиони.

Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит на 15 януари

Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит на 15 януари

Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит на 15 януари. Това съобщават британски медии, позовавайки се на свои източници.