НОВИНИ

Транспортният хаос в Лондон ще продължи поне до утре сутринта

Стачка на метрото в Лондон предизвика транспортен хаос. Тя е следствие от решение за замяна на гишетата за билети с автомати и съкращаването на над 800 служители. Стачката започна в 18 ч. снощи и приключва тази вечер. Очаква се обаче ефектът да се усеща и утре. Лондонското метро е най-старото в света и в него пътуват около 5 млн. души дневно.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:10, 09.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Ако в град като Лондон спре метрото, милиони хора остават без начин за придвижване, често на големи разстояния. Днес бяха затворени 114 от 270-те метростанции. През 75 минаваха влакове, без да спират. На места имаше претъпкани перони и се наложи една станция да бъде опразнена. Претъпкани бяха и автобусите.

Жена: За 20 минути стигам до работата си, а сега ходя вече час и 15 минути. В автобусите е лудница и предпочетох да ходя пеша.

Хората се придвижваха и с велосипеди, таксита, лични автомобили. Пътищата бяха задръстени, а шансовете да стигнеш до края на маршрута си - минимални.

Мъж: Ние отиваме до летище Гетуик... Не знам, метрото не работи, а трябва да тръгнем oт гара Виктория.

Спорът между профсъюзите и компанията оператор на метрополитена засяга около 4000 служители. Компанията уверява, че касите за билети се затварят, но касиерите ще вършат друга работа и ще се възстановят 600 от съкратените работни места. Кметът на Лондон критикува протеста.

Садик Хан, кмет на Лондон: Много фирми ще загубят пари, заради тази стачка. Пациенти не могат да стигнат до болници, хора изпускат интервюта за работа. Стачката беше излишна и призовавам профсъюзите да разрешат всичко с приятелски преговори, а не чрез хаос.

Транспортният хаос в Лондон ще продължи поне до утре сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо спря парното в Перник? В търсене на истината
Защо спря парното в Перник? В търсене на истината
Отвориха пътя към варненското село Орешак
Отвориха пътя към варненското село Орешак