Буйно развитие на случая "Скрипал". Лондон обяви имената на двама руснаци, които подозира в отравянето на бившия руски шпионин и дъщеря му. В реч пред парламента британският премиер Тереза Мей обяви, че заподозрените са агенти на руското военно разузнаване.

Източен Лондон. Сити Стей Хотел. На 2-ри март тук отседнали двамата руснаци, които британската прокуратура обвинява в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. В стаята им разследващите открили следи от Новичок. Предполага се, че нервнопалатичното вещество било поставено в шише за парфюм.

Според Скотланд ярд Алекснаднър Петров и Руслан Боширов пристигнали на летище Гетуик с полет от Москва. На следващия ден те пътували до Солсбъри с разузнавателна мисия. На 4-ти март охранителни камери ги засекли близо до къщата на семейство Скрипал. В същия ден Сергей и Юлия Скрипал бяха открити в безпощоно състояние.

Сю Хеминг, прокурор: Има достатъчно доказателства да обвиним Александър Петров и Руслан Боширов в заговор за убийството на Сергей Скрипал, опит за убийството на Сергей и Юлия Скрипал и полицай Ник Бейли, както и в притежаването на Новичок и нанасяне на тежка телесна вреда на Юлия Скрипал и Ник Бейли.

От полицията стигнали до заподозрените след прегледани 11 хиляди часа записи от камерите за наблюдение и над 250 разпита.

© снимки: БТА
​Тереза Мей: Обвинените в опит за убийство на Скрипал са от руското разузнаване

​Тереза Мей: Обвинените в опит за убийство на Скрипал са от руското разузнаване

Британският премиер Тереза Мей заяви, че двамата мъже, обвинени в опита за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му са офицери от руското...

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Въз основа на разузнавателните данни, заключението е, че двамата са офицери на руското военно разузнаване.

Според Тереза Мей почти сигурно е, че двамата са действали с одобрението на руската държава. Москва отрича обвиненията.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Не, нашата позиция не се е променила, ние не сме получили нови подробности.

Говорителката на руското външно министерство заяви, че имената на заподозрените не говорят нищо на руските власти. Издадена е европейска заповед за задържането на руснаците. Лондон, обаче, не се надява Москва да екстрадира заподозрените.

Обвинения за двама руснаци заради отравянето на Сергей и Юлия Скрипал ​

Обвинения за двама руснаци заради отравянето на Сергей и Юлия Скрипал ​

Британската прокуратура е повдигнала обвинения на двама руснаци заради отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъще...