НОВИНИ

Лондон издирва двама руснаци по случая "Скрипал"

Буйно развитие на случая "Скрипал". Лондон обяви имената на двама руснаци, които подозира в отравянето на бившия руски шпионин и дъщеря му. В реч пред парламента британският премиер Тереза Мей обяви, че заподозрените са агенти на руското военно разузнаване.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:44, 05.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Източен Лондон. Сити Стей Хотел. На 2-ри март тук отседнали двамата руснаци, които британската прокуратура обвинява в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. В стаята им разследващите открили следи от Новичок. Предполага се, че нервнопалатичното вещество било поставено в шише за парфюм.

Според Скотланд ярд Алекснаднър Петров и Руслан Боширов пристигнали на летище Гетуик с полет от Москва. На следващия ден те пътували до Солсбъри с разузнавателна мисия. На 4-ти март охранителни камери ги засекли близо до къщата на семейство Скрипал. В същия ден Сергей и Юлия Скрипал бяха открити в безпощоно състояние.

Сю Хеминг, прокурор: Има достатъчно доказателства да обвиним Александър Петров и Руслан Боширов в заговор за убийството на Сергей Скрипал, опит за убийството на Сергей и Юлия Скрипал и полицай Ник Бейли, както и в притежаването на Новичок и нанасяне на тежка телесна вреда на Юлия Скрипал и Ник Бейли.

От полицията стигнали до заподозрените след прегледани 11 хиляди часа записи от камерите за наблюдение и над 250 разпита.

;
Тереза Мей, премиер на Великобритания: Въз основа на разузнавателните данни, заключението е, че двамата са офицери на руското военно разузнаване.

Според Тереза Мей почти сигурно е, че двамата са действали с одобрението на руската държава. Москва отрича обвиненията.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Не, нашата позиция не се е променила, ние не сме получили нови подробности.

Говорителката на руското външно министерство заяви, че имената на заподозрените не говорят нищо на руските власти. Издадена е европейска заповед за задържането на руснаците. Лондон, обаче, не се надява Москва да екстрадира заподозрените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двоен бомбен атентат в спортен клуб в Кабул, има жертви
Двоен бомбен атентат в спортен клуб в Кабул, има жертви
Нов скандал между ГЕРБ и БСП в Народното събрание
Нов скандал между ГЕРБ и БСП в Народното събрание