НОВИНИ

Лондон: Не търсим „вратичка” за оставане в ЕС

След седмици на задочен спор, две ключови фигури във Великобритания се обединиха, за да кажат, че преходният период за излизане от ЕС не трябва да се чете като „вратичка” за оставане в блока. Министърът на финансите Филип Хамънд, който се застъпва за преходния период след Брекзит и министърът на външната търговия Лиъм Фокс, твърд поддръжник на бързото напускане на ЕС, публикуваха съвместна статия в „Сънди Телеграф” и се съгласиха, че при развода между Лондон и Брюксел не трябва да съмнения за окончателния край на членството.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:40, 13.08.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Те заявиха, че всеки преходен период ще бъде „ограничен във времето“ и че Великобритания се оттегля както от европейския единен пазар, така и от митническия съюз.

Искаме нашата икономика да остане силна и жизнеспособна през този период на промяна, но бизнесът трябва да има увереност, че ще се справи с промените. Ето защо ние вярваме, че ограничен във времето преходен период ще бъде важен за запазване на националния ни интерес и ще даде повече вяра на бизнеса. Това няма да бъде задната врата за пребиваване в ЕС. И двамата сме наясно, че през този период Великобритания ще бъде извън митническия съюз и ще бъде „трета страна“, а не страна по договорите на ЕС.

Британският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис трябва да проведе трети кръг от разговори с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в Брюксел в края на август.

Анализатори разчитат това като сближаване на позициите в правителството на Тереза Мей и като опит за демонстрация на единство в навечерието на третия тур от преговорите за развода между Лондон и Брюксел, насрочен за края на август. Във Великобритания започна публикуването на стратегиите на конкретни министерства за Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес се отбелязва световният ден на левичарите
Днес се отбелязва световният ден на левичарите
Земетресение от 6,5 по Рихтер разтърси Суматра
Земетресение от 6,5 по Рихтер разтърси Суматра