НОВИНИ

Лондон проверява финансите на руския милиардер Роман Абрамович

Руският милиардер и собственик на британския футболен отбор "Челси" Роман Абрамович най-вероятно ще трябва да обясни произхода на парите си, за да получи нова британска виза. Това съобщават британските медии в момент, когато в Лондон се засилва натискът срещу правителството на Тереза Мей да разследва "мръсни" капитали от Русия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:47, 22.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

От бизнесмени и бивши шпиони до опозиционери или чиновници, близки до Путин - Великобритания през последните 30 години се превърна в притегателен център за заможни руснаци и техните пари.

Преди наричан "касиерът на Кремъл", а днес със състояние от повече от 10 милиарда долара, Роман Абрамович е най-знаменитият от тях, който според британските медии, е проверяван по новите правила за издаване на инвеститорски визи във Великобритания. За последен път личният Боинг на бизнесмена е бил в Лондон на 1 април. Заради изтекла виза Абрамович не можа да присъства и на победния мач на футболния си отбор "Челси" за Купата на Англия.

Проверката на Абрамович съвпадна с остър доклад на британския парламент за руската корупция. В него правителството е обвинено, че си затваря очите за - цитирам - "клептократите" на Путин. Премиерът Тереза Мей настоя, че ще действа решително срещу мръсните пари.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: "Чрез закона за финансите от престъпен произход ние имаме повече правомощия да действаме срещу незаконните капитали и ние гарантираме, че ще действаме така."

Фокусът върху руските капитали във Великобритания се засили след случая с покушението срещу руския двоен агент Сергей Скрипал, за което Лондон обвинява Москва.

Дмитрий Песков, говорител на президента Путин: "Нашият бизнес се сблъсква с различни прояви на недобросъвестно и неприятелско отношение."

Още през март във Великобритания бяха разпоредени повторни проверки на инвеститорските визи на 700 руски бизнесмени. Сега, за да получи нова виза, Абрамович, ще трябва докаже, че управлява сам парите си и, че не са придобити по незаконен начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шефа на на Пътна полиция в Благоевград за корупция
Задържаха шефа на на "Пътна полиция" в Благоевград за корупция
Доналд Тръмп обяви, че е възможно срещата му с Ким Чен-ун да се отложи
Доналд Тръмп обяви, че е възможно срещата му с Ким Чен-ун да се отложи