НОВИНИ

Лондон разкри плановете си за имиграционна реформа след 31 декември 2020г.

Великобритания обмисля нова имиграционна политика, която да не позволява достъпа на нискоквалифицирани работници на Острова след края на преходния период за Брекзит, тоест след 31 декември 2020 година. Правителството планира да въведе точкова система за кандидатстване, според която желаещите да работят в кралството трябва да отговарят на определени критерии.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:50, 19.02.2020
Чете се за: 01:30 мин.
По света

Най-умните и способни кадри - към тях е отправен погледът на британското правителство. Именно те ще са "Добре дошли" да работят на Острова, според новата имиграционна политика. Системата ще е точкова.

Желаещите да получат работна виза, трябва да докажат, че вече имат предложение за работа, което им дава 20 точки. Ако имат съответната квалификация за длъжността, получават още 20.

Важно и всъщност задължително ще бъде доброто владеене на английски език, за което кандидатът получава 10 точки. Останалите 20 от необходимия минимум точки, са за диплома за висше образование в сферата, в която желаят да работят на Острова.

Кандидатите, събрали 70 точки, ще могат да подадат документи за работа във Великобритания.

Идеята на правителството на Борис Джонсън, е както да привлече повече експерти, така и да намали броя на мигрантите. Обещание, дадено още преди референдума за Брекзит. Идеята за точкова система обаче предизвика противоречиви реакции.

Мечтата за Брекзит беше свързана с обещанието за повече работни места за британците. Или поне така твърдяха привържениците на напускането. Сега, когато Великобритания вече не е част от ЕС, на ход са и новите правила за миграцията.

Прити Пател - министър на вътрешните работи на Великобритания: За първи път от 40 години поемаме контрола и можем сами да определяме кой да живее и да работи в страната ни. Слагаме край на свободното движение и Великобритания вече няма да бъде отворена за нискоквалифицирани работници. За нас не е от значение дали сте от ЕС или от трета страна - за нас са важни уменията. Твърде дълго в страната пристигаше евтина работна ръка, но ние търсим тези, които блестят с експертиза в дадена сфера.

Новата точкова система включва и изискване за минималната годишна работна заплата. За работна виза могат да кандидатстват тези, които ще имат минимален годишен доход от 25 600 британски лири. Изключение се прави за области, в които има недостиг на кадри като социалните грижи, инженери или балетисти. За тях минимумът е малко над 20 хиляди.

Критици на новата система предупреждават, че страната все така ще има нужда от сезонни работници и заети в сектора на услугите и британската икономика само ще загуби, ако пазарът на труда се затвори. По данни да британското правителство, над 70% от чуждестранните работници, които в момента работят на Острова, не отговарят на новите изисквания.

Точковата система важи за тези, които предстои да кандидатстват за работа във Великобритания и не засяга онези 3 млн. и 200 хиляди европейски граждани, които вече са подали молба за статут на уседналост.

Засега точковата система е само предложение на правителството и тепърва ще се обсъжда в парламента. Там, обаче, Консерваторите на Борис Джонсън имат мнозинство и вероятността на не бъде приета е минимална. Новата имиграционна политика трябва да влезе в сила на 1 януари 2021г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари и Меган се оттеглят от кралските си задължения на 31 март
Хари и Меган се оттеглят от кралските си задължения на 31 март
За жилищата в платформите Airbnb и Booking ще се заплаща и туристически данък
За жилищата в платформите Airbnb и Booking ще се заплаща и туристически данък