НОВИНИ

​Великобритания обвини Русия в мащабни хакерски атаки по цял свят

Националният център за киберсигурност твърди, че почти сигурно зад нападенията стои Главното разузнавателно управление, по известно като ГРУ в миналото, а сега само Главно управление. Австралия се присъедини към обвиненията. Все още няма официална реакция от Москва.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:19, 04.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

По данни на Националния център за киберсигурност Главното разузнавателно управление е отговорно за поне 4 значителни хакерски атаки. А именно - пробив в базата данни на Световната антидопингова агенция, кражба на данни от Националния комитет на Демократическата партия в САЩ преди президентските избори през 2016 г, намеса в транспортната система на Украйна, хакване на малка британска телевизия през 2015.

Лондон е убеден - зад хакерските групи с различни имена като Фенси Беър, Апт 28 и т.н. стои руското разузнаване.

Гавин Уилямсън, министър на отбраната на Великобритания: Виждаме участието на Руското военно разузнаване и техните безразсъдни атаки срещу наши институции и организации, които нямат военна стойност. Виждаме, че Русия е склонна да използва такива оръжия като кибератаки. Тук, в НАТО, ние стоим рамо до рамо с нашите съюзници срещу подобни действия.

Само преди дни за нападението на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, бяха обвинени служители на спецчастта. По думите на външния министър на Великобритания - Джеръми Хънт, действията на управлението за безразсърдни. Австралия се присъедини към обвиненията, отправени от Великобритания.

Скот Морисън, министър-председател на Австралия: Он лайн пространството не е Дивият Запад, там важат международните правила. Законът трябва да се прилага. Подкрепяме спазването на законите, където и да било по света, независимо дали в мрежата или извън нея. Днес направихме точно това - обърнахме внимание на проблема, така както прави Великобритания. Това трябва да направят и други страни.

Действията на британското външно министерство са опит да бъде продължен натискът върху Москва и по специално върху Главното разузнавателно управление, казват анализатори. Въпреки наличието на данни и за други киберпрестъпления, за първи път Лондон е толкова конкретен в обвиненията и адресатите, допълват те.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха бивш войник за изпратените до президента Тръмп писма с рицин
Задържаха бивш войник за изпратените до президента Тръмп писма с рицин
Експерти обсъждат идеи за подобряване на дигиталните умения на учениците
Експерти обсъждат идеи за подобряване на дигиталните умения на учениците