НОВИНИ

Лондон се готви да напусне ЕС на 1 януари 2019

Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс определи 1 януари 2019 като дата за действителното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:48, 17.07.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
лондон готви напусне януари 2019

Тази дата предполага, че Лондон ще активира до края на годината член 50 на Лисабонския договор, чрез което официално ще обяви волята на страната си да напусне ЕС и да постави началото на двегодишен период на преговори.

1 януари 2019 е дата, върху която работя и тя би могла да бъде изтеглена по-напред, ако е необходимо, заявява за „Сънди Таймс“ известният евроскептик Фокс, чиято задача ще е развитието на връзките със страните извън съюза. Той уточни, че вече е започнал неофициални разговори с няколко страни, сред които Канада, с цел сключване на споразумения за свободна търговия, макар Лондон да не може да подпише нито едно преди да напусне Евросъюза.

Преди да бъде назначена за премиер, Тереза Мей заяви, че не смята да активира член 50 преди края на годината, докато Европейската комисия отказва да започне преговори, без да е изпълнено това предварително условие.

По време на първото си посещение в Единбург Мей подчерта, че ще положи усилия най-напред за уеднаквяване на подхода на Великобритания по въпроса, имайки предвид, че 62% от жителите на Шотландия се обявяват за оставане в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Ще унищожим метежния вирус във всички държавни институции
Ердоган: Ще унищожим метежния вирус във всички държавни институции
Премиерът Йълдъръм: Турските власти контролират изцяло ситуацията в страната
Премиерът Йълдъръм: Турските власти контролират изцяло ситуацията в страната