НОВИНИ

Лондон в очакване на изборите за български президент

Ще могат ли всички българи в Лондон да упражнят правото си на вот, или отново ли ще се редят на големи опашки на предстоящите президентски избори... Тези въпроси си задават редица наши сънародници в британската столица. Очаква се референдумът да провокира още повече хора да отидат до избирателните секции на Острова. За организацията във Великобритания вижте в прякото включване на специалния ни пратеник Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Оператор: Красимир Стоичков
19:35, 05.11.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Едно от местата за гласуване в Лондон е магазин в Баркинг.

Николай Везенков - бизнесмен: 10 години вече имаме този магазин в Баркинг, той е първият изобщо във Великобритания.

Освен че на това място Николай Везенков върти бизнеса си с хранителни стоки, той помага и в организирането на избори. За 6 път. Само един етаж над неговия магазин вече са поставени избирателните урни за утрешния ден.

Николай Везенков: Това ще бъде избирателната секция в Баркинг, която ще отворим... Ще е лудница утре, очакваме над 1000 души да дойдат утре да гласуват, Около 1200-1500 са идвали и са гласували а пък доста са се и върнали защото на предните избори, парламентарни, доста се и чакаше около 4 часа

В Баркинг е една от най_големите български общности в Лондон. Секцията обаче от години е само една. И затова изборният ден все приключва с час_два по_ късно.

Николай Везенков: Тука понеже няма предварителни списъци на човек трябва да му се запишат всичките данни, адрес, имена, ЕГН. С повече секции ще се реши този проблем

Хората тук са свикнали да гласуват и на по-нестандартни места.

Мария Пейчева: Има някои български кафенета, магазини, такива малки частни български бизнеси. По-миналата година пък имаше в една бръснарница.

Преди две години на парламентарните избори опашки са се виели и около посолството ни в Лондон. Затова оттам сега съветват хората да не чакат последния момент, за да отидат до секцията.

Мария Пейчева: Някои хора просто идваха виждаха опашката и директно се обръщат и се връщат. Може да разберете в единствения почивен ден за много хора...няма да го загубят тук на опашката
Мария Ангелиева - консул във Великобритания: Обикновено струпванията са между 11 и 2 часа, така че нека да не се идва в последния момент.

Заявилите желание да гласуват утре във Великобритания са 7100 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде е премиерът Ацо?
Къде е премиерът Ацо?
Юнкер ще предложи промени в етичния кодекс на ЕК
Юнкер ще предложи промени в етичния кодекс на ЕК