Ремонтът на детското отделение в русенската болница се отлага. Малките пациенти ще продължат да бъдат лекувани при лоши условия докато отделението не се премести на мястото, където сега се намира Онкологичния център. За да се случи това обаче са необходими средства.

Русе

По стените има мухъл, плочките са стари, на 45 легла се падат 4 санитарни възела. Така вече от години изглежда детското отделение на русенската болница, а само през 2015-та тук са били лекувани 5 400 деца. След като Онкологичният център и болницата години наред спориха за собствеността на част от помещенията, вече има решение и Педиатрията вече може да бъде преместена на 9 етаж в Хирургичния блок, а на нейно място да дойде отделение на онкологията.

Д-р Ева Цонкова – началник на детско отделение: Смятам, че след като е предстоящо това преместване, не е разумно да се влагат средства в една и съща структура 2 пъти. Веднъж сега... и след това – при преместването.

Родители, недоволни от условията, но благодарни на медиците, заявиха своята подкрепа:

Ренета Димитрова: Условията не са добри. Да, базата е амортизирана, има нужда от ремонт. Надяваме се покрай този шум да се случат нещата.

В момента Онкологичния център подготвя проект по трансгранична програма, като се надява с тези пари да санира и обнови сградата, в която ще се премести. От своя страна пък болницата кандидатства пред Министерството на здравеопазването с проект за ремонт на стойност над 500 000 лева.

Д-р Йосиф Новаков – зам. изп. директор на МБАЛ – Русе: Леглата ще бъдат пак 45, но условията ще са много по-добри за децата и придружаващите ги, както и персоналът ще работи по-спокойно.

Педиатрите се надяват, че през пролетта ще се случи и проектът за ново Спешно приемно отделение. В него е предвиден отделен сектор за преглед и хоспитализация на деца.