НОВИНИ

Лошото време затвори планински проходи и пътища в Северна България

Рязкото влошаване на времето през последните 48 часа постави на изпитание шофьорите и всички, които бяха решили да пътуват през старопланинските проходи. Заради мокрия сняг и стотици паднали дървета върху пътното платно, повече от денонощие остават затворени проходите Троян – Кърнаре и Петрохан.

bnt avatar logo
от екип на БНТ 2
20:30, 08.10.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Синоптиците предупреждават, че в Североизточна България през нощта се очаква силен вятър и валежи, и има обявен оранжев код. В Русе дъждът спря, а вятърът беше със скорост 12 метра в секунда. За преминаващите кораби бяха изпратени щормови предупреждения. Затворени пътища и проходи, закъсали шофьори, откъснати от порои и свлачища населени места - така изглеждаше пътната обстановка в голяма част от страната днес.


Огромни паднали дървета доведоха до затварянето на прохода Троян – Кърнаре рано тази сутрин.

Георги Терзийски, областен управител на Ловеч: По отношение на обстановката на прохода са мобилизирани всички служби, областно пътно управление, ПБЗН, горските стопанства за справяне със ситуацията.

Проходът ще остане затворен, докато не отпадне опасността за преминаващите. От пътната агенция напомнят на шофьорите, които ще пътуват през високопланинските проходи, да не тръгват с летни гуми.

Николай Пенов: За зимата съм готов, но то всяка година все шофьорите били изненадани. Те го съобщават по телевизиите постоянно.

Обилният снеговалеж затвори и прохода Петрохан. В участъка има паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг. Десетки шофьори останаха блокирани там.

На връх Шипка снежната покривка достигна около 4-5 сантиметра. Няколко екипа на пътноподдържащата фирма цяла нощ почистваха прохода от паднали дървета, заради силния вятър и натежалия сняг по клоните. Изпочупени дървета затрудниха движението и на пътя за връх Бузлуджа. „Витиня”, „Шипка”, „Хаинбоаз” и всички старопланински проходи са проходими.

Падналият слаб сняг на Пампорово, Рожен и пистите над Чепеларе не се задържа и не образува снежна покривка. За сметка на това снощният порой в община Рудозем доведе до пропадане на пътищата до седем населени места, а пътят до село Бреза е напълно откъснат. Щетите са за над 100 хиляди лева.

Заради дъждовете, свлачище затвори и едната лента на пътя между село Пастра и Рилския манастир снощи. Платното беше разчистено днес в ранния следобед, съобщиха от Агенция Пътна инфраструктура. А във Варна пристанището е затворено за маневриране, заради вълнението на морето и силния вятър, но няма въведени ограничения по основните пътища в областта.


През последните две денонощия в Русе са паднали близо 80 литра валежи на квадратен метър. Това е двойно повече от средномесечната норма за октомври. Подобрение на времето се очаква в началото на следващата седмица, а синоптиците казват, че в края ѝ ще се радваме на температури от 20 градуса.Това е от Русе, колеги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Сандански подават сигнали до кмета с ново мобилно приложение
Жителите на Сандански подават сигнали до кмета с ново мобилно приложение
Предизвикателствата на Фестивала на способностите променя нагласите
Предизвикателствата на Фестивала на способностите променя нагласите