Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е получил подкрепата на правителството за предлаганите от него промени, лотарийните игри да могат да се извършват само от държавния тотализатор, а не и от частни фирми, както е в момента. Министърът на финансите Владислав Горанов смята, че това ще означава в пъти повече приходи за спорта и добави, че смята да направи Държавната комисия по хазарта едноличен орган.

След среща при премиера тази сутрин Валери Симеонов е изненадан от подкрепата, която е получил за предложените от него промени в закона за хазарта. Доволен е, че така всички приходи от лотарията ще са в полза на държавата.

Валери Симеонов - заместник-председател на НС от ПГ "Обединени патриоти": Е, честно казано, не очаквах такава категорична подкрепа. Знаете, че средствата, които са отделени в спортния тотализатор, отиват не само при федерациите, те отиват и за развитието на спортната база, за строеж на спортни зали.

Ако се монополизира лотарийната дейност това означава в пъти повече приходи за спорт, потвърди и финансовият министър Владислав Горанов. Според него това е модел в повечето европейски страни. Уточни, че още проучват този опит докато си изградят окончателно мнение. На въпрос защо промените се прокарват сега, след слухове за хазартни войни, той обяви, че те ще важат за всички хазартни оператори.

Владислав Горанов - министър на финансите: В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно, защото при хазарта разходите за едни са приходи за други. Свидетели сме как с последните си левчета, особено на бензиностанции прави много фрапиращо впечатление, зареждат гориво за 10 лева и за 20 лева купуват хазарт.

Горанов разкри, че до месец ще подготви промяна, с която Държавната комисия по хазарта да се превърне в едноличен орган, който да се избира от финансовия министър или правителството. Мотивът за това е, че комисията е взимала противоречиви решения през годините.