Днес се открива груповият лов на диви прасета в страната. Заради огнищата на африканска чума по свинете в Румъния, са въведени ограничения за лова по поречието на река Дунав. След протеста на ловците на Дунав мост обаче, земеделското министерство реши да намали наполовина буферните зони за групов лов на диви прасета.

Русе Николово, Русе

Повечето ловци от района на 5-километровата буферна зона по поречието на Дунав решиха да бойкотират индивидуалния лов на диви прасета. Нещо повече, късно снощи председателите на 16 ловни дружинки се срещнаха с ръководството на Националния ловно-рибарски съюз и решиха отново да излязат на протест, ако забраната за групов лов в региона не бъде отменена. Този път ловците се заканиха да блокират за един час движението на Дунав мост. Те ще връчат протестната си декларация на земеделския министър във вторник. Какви са притесненията и исканията им, вижте в репортажа.


За Десислав Маринов, който ловува от 25 години, откриването на сезона, е най-чаканият ден в годината. Днес обаче е прибрал карабината си, защото заради забраната - за първи път няма да поведе дружинката от село Николово на лов. Казва, че ограничаването на лова в буферната зона по границата с Румъния е недомислица.

Десислав Маринов - председател на Ловната дружинка в с. Николово: "Не мога да се начудя-необходимо е всички домашни животни да се избиват, а се забранява лова. Противоречи на всякаква логика и затова стачкуваме."
Любомир Димитров - председател на ловна дружинка: "Можем да съдействаме като ние ходим в гората, ние сами ще открием заразени евентуално животни. Иначе умира някое прасе в гората, няма никой да го разбере, че е умряло и тръгва да се разпространява заразата от чакали задължително, имза и други хищници. Просто недомислица голяма."

Дивите прасета преминават реката безпрепятствено и се връщат обратно, особено в брачния им период през ноември. В Северната ни съседка обаче груповият лов е разрешен.

Васил Василев - председател на Националния ловно-рибарски съюз: "Такива реципрочни мерки в Румъния не са предприети и напрежението у хората е оправдано. Надявам се за преосмисляне на позицията на министерството."

Ако това не се случи, след блокадата на Дунав мост, ловците ще протестират и пред земеделското министерство, като ще разчитат на подкрепата на своите колеги от вътрешността на страната, където груповият лов е разрешен.


От Регионалната дирекция по горите в Русе за месец са издали само 200 разрешителни за индивидуален лов на диви прасета за територията на областите Русе, Разград и Силистра. Но повечето от хората, дори да искат да излязат на лов, няма да могат да го направят, защото не достигат горските служители, които задължително трябва да ги придружават. И докато забраната за груповия лов по поречието на Дунав е в сила, от съседна Румъния дойде новината за поредното открито огнище на африканска чума по свинете. То е само на 40 километра от Русе - в община Калугерене. Там е открито мъртво диво прасе, чиито проби са положителни.