НОВИНИ

Лозан Панов: ​Докладът на ЕК не може да промени реалността в България

Докладът на Брюксел не може да промени реалността и правосъдната система в България. Според мен обаче не трябва да бъде свален Механизмът за сътрудничество и оценка. Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира пред медиите излезлия вчера пореден доклад на ЕК за България.

bnt avatar logo
от БТА
10:28, 16.11.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

По думите на Панов, докладът е по-скоро политически, отколкото технически. Той обаче отбеляза, че Механизмът не постига резултати в България, но свалянето му би имало обратен ефект за европейските институции, защото може да доведе до евроскептицизъм сред българите, които вярват повече в тях, отколкото в българските институции.

Според Панов докладът е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати. Председателят на ВКС коментира още, че в доклада няма дадени препоръки, не защото не са необходими такива, а може би "никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени".

По думите му докладът е направен по начин, който да постигне спокойствие за европредседателството на България. "В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите. Смятам, че България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда в нашата страна", допълни Панов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ситуацията в Зимбабве остава неясна
​Ситуацията в Зимбабве остава неясна
Книга разказва вдъхновяващи истории на успели българи
Книга разказва вдъхновяващи истории на успели българи