НОВИНИ

Лозан Панов: Готвят ми тричане

Висшият съдебен съвет започна с атака срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 27.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

12 членове на Висшия съдебен съвет, сред които и главния прокурор, внесоха декларация срещу Лозан Панов, в която е записано, че той се намесва недопустимо в кампанията за следващия състав на Съвета. Поводът е писмо на Панов до апелативните райони, от които той е поискал протоколи от общи събрания на съдиите, в които са обсъждани кандидатури за бъдещи членове. Преди заседанието председателят на Върховният касационен съд каза, че очаква пуч срещу него и изрази съмнения, че се готви костинбродски сценарий за изборите за висши магистрати.

Той обясни, че е поискал протоколите, заради подозрения, че административни ръководители са опитали да упражняват натиск при издигането на кандидати за кадровия орган. Атаката срещу Панов традиционно започна с публикации в определени медии преди дни. Това става в контекста на предложението на председателя на ВКС и още 5-ма членове на съвета - да бъде извършена проверка по скандала с тройната среща "Дончев-Гергов-Цацаров". Очаква се ВСС да разгледа и това предложение на днешното заседание.

Лозан Панов - председател на ВКС: "Това, което разбирам е, че се готви пуч, тричане на мен за това, че съм оказвал въздействие върху магистрати. Административните ръководители нямат място в този процес. Всеки трябва да гласува свободно. Как да обезпечим нормалното гласуване, ако административният ръководител се намесва в този процес и се опитва да манипулира този процес. Ако ще правим костинбродски сценарий за избор на ВСС - казвам ви, това не бива да се допуска".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жан-Клод Юнкер се срещна с Тереза Мей
Жан-Клод Юнкер се срещна с Тереза Мей
Спешно заседание на сръбското правителство след освобождаването на Харадинай
Спешно заседание на сръбското правителство след освобождаването на Харадинай