Преди заседанието на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира приетите вчера промени в Конституцията. По думите му, политическата воля е била насочена в това да се произведе продукт, удобен за Брюксел, за да може да се имитира, че нещо се случва.


Главният прокурор Сотир Цацаров не дойде на заседанието. От пресцентъра му казаха, че е в провинцията, където евентуално ще се изкаже за конституционните поправки.

Лозан Панов определи оставката на правосъдния министър като предизвестена смърт, още с историческия компромис, когато заложените реформи бяха драстично окастрени. Той каза още, че вчера в парламента Христо Иванов е бил самотен.

Лозан Панов: Съотношението 14:11 води до извод за дебаланс. Защо трябваше да се пита Венецианската комисия, след като никой не се съобрази с нейното решение. Много е важно в органа, който взима решения за съдии, да има мнозинство на съдии. Вчера бях в парламента, министър Христо Иванов ми се видя много самотен, той беше оставен сам там. Когато се гласуват промени в Конституцията, това има значение за цялата страна и е нормално той да има подкрепата на кабинета. Аз не видях такава подкрепа.
Още по темата Съдебната реформа