НОВИНИ

Луизиана в очакване на урагана Бари

Американският щат Луизиана се подготвя за първия за сезона ураган, наречен Бари. За момента Бари все още е тропическа буря, но се очаква в следващите часове да усили мощта си. Рафинериите по пътя на стихията обаче ще продължат да работят. Периферията на бурята вече засегна редица градове в Луизиана.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:58, 12.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

В Лафайет подготовката за Бари тече с пълна сила. Хората се запасяват с торби с пясък с надеждата, че това ще спре прииждащите води - както от Мексиканския залив, така и от река Мисисипи, която от месеци прелива. В Луизиана е обявено извънредно положение.

Джон Бел Едуардс, губернатор на Луизиана: Ако тропическата буря Бари прерасне в ураган - каквито са очакванията, това ще бъде и първият урагана, който ще удари сушата в момент, когато и река Мисисипи прелива.

От сряда Бари вилнее в Мексиканския залив, като вятърът в окото на бурята е със скорост около 85 км/ч. Очаква се да връхлети сушата в ранните часове на събота, с пориви със скорост около 120 км/ч. Опасен обаче ще бъде не толкова вятърът, колкото пороите.

Джон Бел Едуардс, губернатор на Луизиана: Това ще бъде значително метеорологично събитие за огромна част от щата. Става дума за много големи количества дъжд на обширни територии.

Въпреки че Бари не се движи към Ню Орлиънс, хората там са притеснени. Мнозина все още помнят 2005 г, когато ураганът Катрин буквално потопи града.

Периферията на стихията вече засегна крайбрежните райони на Ню Орлиънс. Жителите са запасяват с храна, генератори и медикаменти. А властите признават, че Бари ще бъде изпитание за обновената отводнителна система на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халкидики се възстановява след бурята, няма отлив на български туристи
Халкидики се възстановява след бурята, няма отлив на български туристи
Заловиха 7 тона кокаин на подводница за наркотрафик
Заловиха 7 тона кокаин на подводница за наркотрафик