Американският щат Луизиана се подготвя за първия за сезона ураган, наречен Бари. За момента Бари все още е тропическа буря, но се очаква в следващите часове да усили мощта си. Рафинериите по пътя на стихията обаче ще продължат да работят. Периферията на бурята вече засегна редица градове в Луизиана.

В Лафайет подготовката за Бари тече с пълна сила. Хората се запасяват с торби с пясък с надеждата, че това ще спре прииждащите води - както от Мексиканския залив, така и от река Мисисипи, която от месеци прелива. В Луизиана е обявено извънредно положение.

Джон Бел Едуардс, губернатор на Луизиана: Ако тропическата буря Бари прерасне в ураган - каквито са очакванията, това ще бъде и първият урагана, който ще удари сушата в момент, когато и река Мисисипи прелива.

От сряда Бари вилнее в Мексиканския залив, като вятърът в окото на бурята е със скорост около 85 км/ч. Очаква се да връхлети сушата в ранните часове на събота, с пориви със скорост около 120 км/ч. Опасен обаче ще бъде не толкова вятърът, колкото пороите.

Джон Бел Едуардс, губернатор на Луизиана: Това ще бъде значително метеорологично събитие за огромна част от щата. Става дума за много големи количества дъжд на обширни територии.

Въпреки че Бари не се движи към Ню Орлиънс, хората там са притеснени. Мнозина все още помнят 2005 г, когато ураганът Катрин буквално потопи града.

Периферията на стихията вече засегна крайбрежните райони на Ню Орлиънс. Жителите са запасяват с храна, генератори и медикаменти. А властите признават, че Бари ще бъде изпитание за обновената отводнителна система на града.

Бедствено положение в Луизиана

Бедствено положение в Луизиана

В американския щат Луизиана е обявено бедствено положение. Поройни дъждове станаха причина за наводнения в много райони.