НОВИНИ

Лятната папска резиденция става музей

Едно от най-загадъчните имения в света - лятната папска резиденция в Кастел Гандолфо вече е отворено за посетители. То се превърна в музей, след като папа Франциск отказа да го ползва. Според него резиденцията е прекалено луксозна и грандиозна.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:38, 22.10.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Четири века тази резиденция е била лятно убежище за папите. В нея издъхнали Пий Дванайсти и Павел Шести. Там се възстановявал Йоан Павел Втори след опита за покушение.

Там са се родили и около 40 деца.

АНТОНИО ПАОЛУЧИ, директор на Ватиканския музей
Често сме чували да казват „децата на папата". Става въпрос за папа Пий 12-ти, а неговите деца са децата на бременните жени, които са намерили убежище в резиденцията по време на Втората световна война.

Пий 12-ти отказал да използва резиденцията по време на войната и я превърнал в убежище за хората от съседните селища.

Резиденцията се намира на 25 километра от Рим и по площ е по-голяма от Ватикана. Красивата сграда е заобиколена от градини. В имението има също гора и мандра. Откакто е на Светия престол, папа Франциск е посещавал няколко пъти резиденцията, но никога не е отсядал в нея.

МИЛВИА МОНАЧЕСИ, кмет на Кастел Гандолфо
Разочаровани сме от решението на папа Франциск да не идва в Кастел Гандолфо. Разбираме неговата мисия, приемаме я, но сме тъжни, защото се нарушава една традиция.е

Резиденцията в Кастел Гандолфо отново може да стане лятно убежище на папи. Но това зависи от решението на приемниците на папа Франциск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрация на български планински спасители преди зимния сезон
Демонстрация на български планински спасители преди зимния сезон
Все повече ученици и родители избират пансионатните училища
Все повече ученици и родители избират пансионатните училища