НОВИНИ

Лято 2017: Мащабни ремонти на основни булеварди в София

Големи ремонти на основни булеварди започват през лятото в София. За подобряване на транспортната инфраструктура тази година са отделени 71 милиона лева.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова-Тиркова
21:00, 28.04.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Дейностите ще започнат от бул. „Дондуков“ още на 1 юни. След това е предвидено разширение на бул. „Монтевидео“ и бул. „Тодор Каблешков“. Части от бул. Рожен, бул. Прага, „Шипченски проход“, „Цариградско шосе“ както и Кръговото кръстовище на булевардите „Св. Климент Охридски“ и „Андрей Лябчев“, също ще бъдат обновени. Планът за реконструкции предвижда и изграждане на Източна скоростна тангента от бул. „Владимир Вазов“ до Северната тангента. Ще бъдат ремонтирани и 7 километра от бул. България, като там ще бъде сменено и уличното осветление. Нови осветителни тела се поставят и на бул. „Мария Луиза“ в участъка от Централна гара до ул. „Опълченска“.

Евгени Крусев, зам. кмет по Транспорт, Столична община
"Те са от ново поколение и предполагат адаптивно управление спрямо часовете на денонощието. Т.е. може да се регулира светлинният поток спрямо натовареността на самата пътна артерия, без това да нарушава самата осветеност на пътя."

Очаква се с новите олекотени лампи с антикорозионно покритие, да бъдат спестени между 15 и 20 процента от използваната досега електроенергия. Това лято трябва да започне и ремонта на ул. "Граф Игнатиев", заедно с площадите Славейков и „Гарибалди“. Хората там се опасяват, че търговията в района вече замира.

Димитър Димитров, продавач
"Тука за един месец се изпразниха сигурно 20 магазина по Графа. Фалират. То едно, че няма работа. Т.е. хората не си купуват, а може да е свързано и с предстоящият ремонт. Просто собствениците да преценяват, че ако почнат строителни дейности просто няма да им върви търговията."

Несигурността на търговците идва и от факта, че все още няма сигурна дата за начало на предстоящия ремонт, а много от тях вече са получили писма от Общината, за да освободят заетите места от тротоара.

Евгени Крусев, зам.-кмет по Транспорт, Столична община
"Това е продиктувано от факта, че преди да започне същинският ремонт на улица "Граф Игнатиев", преди това експоатационните дружества "Софийска вода", ЧЕЗ и други, имат да си сменят техни мрежи. Ние предварително искаме да има терен на обезпеченост, да са приключили всички подготвителни процедури, за да може, когато има избран изпълнител, да започнем по най-бързият начин."

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ трябва да приключи до началото на 2018-а година, когато България ще председателства Съвета на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на ЕС обсъждат в Малта отношенията с Турция
Външните министри на ЕС обсъждат в Малта отношенията с Турция
Илир Мета е новият президент на Албания
Илир Мета е новият президент на Албания