В студиото на „Панорама“ бившият министър-председател на Македония в периода 1998 - 2002 г. Любчо Георгиевски призна, че не разбира антибългарските настроения на партията ВМРО-ДПМНЕ, на която той е бил председател. Той допълни, че в ръководството на партията е имало няколко души, които не само че са се декларирали като големи приятели на България, но и са се самоопределяли като българи.

По въпроса с признаването на Македонската църква той определи като добра първа стъпка решението на българския Свети Синод, но призова за конкретен завършек.

Георгиевски заяви,че според него договорът за добросъседство отваря врати, които дълго време са били затворени. Той призна, че от неговото оттегляне през 2002, отношенията между България и Македония са били „леко замръзнали“, отчасти заради войната.

Той призна, че общите моменти в бългаската и македонската история са му неясни и се обяви за съсредоточаване не върху миналото, а върху бъдещето. Той шеговито допълни, че се опасява да обсъжда въпроса в България, за да не го обявят за предател в Македония.

Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Македония: Нека се решат историческите проблеми, но ми е по-важно да се решат проблемите на бъдещето.

Той се обяви за по-тесни икономически и културни отношения с България, като даде пример с отварянето на нови гранични пунктове или излъчването на български телевизии в Македония.

Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Македония: По-важно е тези елементи да се уредят, а въпросите на историята да се разрешат поетапно.

Той подчерта, че според него бъдещето на Македония е в ЕС и НАТО.

Светият синод е готов да съдейства за каноническия статут на Македонската църква

Светият синод е готов да съдейства за каноническия статут на Македонската църква

Единодушно - Светият Синод реши да започне преговори с Македонската православна църква и останалите поместни православни църкви за установяването на к...

Любчо Георгиевски похвали българския свети Синод за решението му да ходатайства за уреждането на статута на Македонската православна църква и изрази задоволство, че мнозина интелектуалци и духовници в България са подкрепили идеята. Той обаче изрази недоумението си защо БПЦ мълчи, че Сръбската църква ѝ е отнела изконно нейни епархии.

Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Македония: Знае се, че сърбите купуват юрисдикцията си от Константинопол на трите гръцки епархии. Петима от българските митрополити са изгонени от Македония и стотици български свещеници са убити и изтезавани в този период. За какви канони си говорим?

Той подчерта, че Сръбската църква се бори за статуквото Македония да остане под духовната ѝ опека, но изрази разбиране, че промяната на статуквото ще е дълъг процес.

Любчо Георгиевски, бивш министър-председател на Македония: Да не забравяме, че Сръбската православна църква е гнездо на най-големите сръбски националисти. Сръбската политика признава македонската държава и език, но Църквата казва, че в Македония живеят сърби.

Любчо Георгиевски подчерта, че пътят на Македония е напред и че страната няма какво да дели с никого.