Сближаването между България и Северна Македония е необратим процес. Това каза журналистът Любчо Нешков в студиото на Сутрешния блок на БНТ. Преди дни той направи интервю с македонския премиер Зоран Заев.

Интервюто е много ясно - политическата воля е налице. България подаде ръка за промяната в региона на Западните Балкани. Без договора нямаше да има членство на Северна Македония в НАТО, нито Преспанско споразумение, нито начало на преговори с ЕС за членство, каза Нешков.

По думите му съвместната комисия действа от 1 година, има 6-7 заседания, постигнала е съгласие само до Средновековието. Нешков каза, че има конкретни резултати. Септември ще има резултати и за Гоце Делчев и за Илинденското въстание, прогнозира той.

© БГНЕС

В интервюто със Заев македонски политик за пръв път говори за събитията след 1945 г. Случилото се ще отвори вратите и прозорците. За пръв път от 140 години ще сме в един съюз. От 30 години за пръв път се работи по транспортен Коридор номер 8. Зад него е Световната банка и пътят е необратим, каза още Любчо Нешков.