НОВИНИ

Любимо място за разходка във Варна крие риск за хората

Разрушеният от свлачище емблематичен за Варна ресторант "Галатея" на нос Галата от години привлича посетители заради красивата гледка към Варненския залив. Мястото обаче крие сериозен риск за хората, тъй като там свлачищните процеси не са затихнали напълно.

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 06.04.2019
5789
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

През седемдесетте години на миналия век тук се е намирал един от символите на Варна -ресторант „Галатея" , изграден точно до един от най-старите фарове по Черноморието. Заради липсата на канализация преди 22 години се активизира свлачище, което събаря фара и живописната тераса на ресторанта.

Сега тя виси над пропастта, стъпалата са натрошени, а парапети няма. Това обаче не спира хората да идват тук.

Габриела Темелкова: Ние идваме с нашето дете с нашето куче. Няма хора, свободно е. Чисто е. - А защо идвате тук? - Защото гледката е невероятна и няма хора, не е блъсканица.
Полина Диханова: Идват доста хора и има опасност наистина, някой ако не внимава, нещо да се случи.

Преди 19 години тук е построен нов фар, а оградата около него е трябвало да ограничи достъпа до опасното свлачище. Хората обаче са си направили тясна пътечка в страни от нея.

Калина Белмезова, кмет на район „Аспарухово": Да, мястото има нужда от по-добро обезопасяване. Преди време имаше табела, която установихме, че не е на мястото си да указва сериозността и опасността, която грози хората."1.30"Ще предприемем всички необходими действия, така че да може да бъде възпрепятстван достъпът на хора до мястото, тъй като наистина все още тези свлачищни процеси вървят.

ВИДЕО: От районната администрация уточниха, че освен нова табела ще търсят начин да поставят и преграда на пътеката, по която минават хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делфинариумът във Варна ще бъде разширен и обновен
Делфинариумът във Варна ще бъде разширен и обновен
Една шампионска тренировка на…поляна
Една шампионска тренировка на…поляна