НОВИНИ

Любомир Димитров-Гребеца остава в затвора

Любомир Димитров - Гребеца, който е с 10-годишна присъда по делото срещу групата за отвличания "Наглите" - няма да излезе предсрочно от затвора. Това реши окончателно Софийският апелативен съд като отмени определението на първата инстанция. Очаква се в близките дни решение на апелативните магистрати и за Ивайло Евтимов- Йожи, който е с по-тежка присъда - 18 години лишаване от свобода. След като бяха огласени в медиите решенията на първата инстанция, предизвикаха негативна обществена реакция, последвана и днес от вълна от политически коментари, и идеи за законови промени.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова Екип на "По света и у нас"
17:49, 01.06.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

За разлика от първата инстанция, Апелативният съд казва, че доказателствата за превъзпитанието на осъдения не са достатъчно убедителни и реалистични. Въпреки демонстрираното добро поведение в затвора, на свобода - Любомир Димитров-Гребеца е водил хищнически и манипулативен начин на живот - посочват магистратите. Висящият процес за 2 убийства, според апелативните магистрати няма отношение към поправянето на осъдения, защото е за стари деяния. По делото днес имаше заседание, след което Димитров отказа коментар.

По-рано днес и правосъдният министър Цецка Цачева коментира, че преценката за предсрочно условно освобождаване - не трябва да се прави само на базата на формалните критерии в закона.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Не е виновен законът и разпоредбата, но освен буквата... да се търси и духът на закона, дали е постигната целта на наложеното наказание.

Цачева призна, че това предполага повече отговорност и контрол от страна на служителите в затвора, които представят становища пред съда.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: В тази посока ще работи министерството с оглед критериите, ще работи по завишаване на отговорността и критериите на служителите когато дават оценка съобразно обществения интерес и обществената тежест на наказанието, заради което то е наложено.

И Цачева, и от Парламентарната група на ГЕРБ отхвърлиха критиките, че с приетите в предишния парламент законови поправки - са отворили вратичка за предсрочно излизане от затвора на Гребеца и Йожи. Промените бяха приети в отговор на Пилотното решение на Съда по правата на човека в Страсбург за условията в затворите.

Цветан Цветанов посочи, че по същество процедурата не е променена. Той подчерта, че специалистите от затвора не са били единодушни в становищата за Димитров и Евтимов - и в познатия от мандата си като вътрешен министър стил - прехвърли критиките към съда.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: И тук си задаваме въпроса дали съдията произнесъл се по вътрешно убеждение е направил необходимото, за да се запознае от информацията, която може да изиска от всяка от институциите в България. Дори децата знаят, че тези хора отвлякоха 19 души за 13 бяха признати за виновни и да се твърди, че е виновен парламентът това е несъстоятелна теза.

Заради скандала, правосъдният министър Цецка Цачева пое още един ангажимент - със законови промени да се въведе задължително електронно проследяване при предсрочно условно освобождаване. Цачева обеща в понеделник да бъде обявена обществената поръчка за доставка на електронни гривни и призна, че вече има сериозно забавяне за тяхното въвеждане - по отношение на задържаните под "домашен арест".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР започна да отнема книжки на шофьори с неплатени глоби
МВР започна да отнема книжки на шофьори с неплатени глоби
Четири гласа запазиха поста на председателя на НС Димитър Главчев
Четири гласа запазиха поста на председателя на НС Димитър Главчев