НОВИНИ

Любопитни факти за леприконите по случай Деня на Свети Патрик

По случай днешния Ден на Свети Патрик в. "Дейли мирър" публикува няколко любопитни факта за леприконите - митологичните създания от ирландския фолклор.

bnt avatar logo
от БТА
11:31, 17.03.2016
Чете се за: 01:21 мин.
Още
любопитни факти леприконите случай деня свети патрик

Леприконите обикновено се изобразяват като закачливи дребни създания със зелени одежди и рижави бради.

Ранните леприкони обаче са изглеждали по напълно различен начин от мъжете, които на днешния празник ще се облекат в зелено и ще се тълпят в кръчмите, за да пият бира "Гинес".

Оригиналните "брадати феи" са носели червени сака, извезани със злато, червени островърхи шапки, а не зелени цилиндри, украсени с детелина, и са имали бели или кестеняви бради, а не рижави.

Леприконите са описвани с червени одежди от ирландски творци като романиста Самюел Ловър и поета Уилям Бътлър Йейтс.

Какво вероятно не знаят хората за тези митологични създания?

  • Леприконите не са били толкова дружелюбни.

Поема от осми век отбелязва първата поява на леприконите. Творбата разказва как докато крал Фъргъс спял, дребни гневни създания се опитали подмолно да го завлекат в океана и да го удавят. Намеренията им обаче били осуетени от владетеля, който се събудил и ги хванал.

  • Леприконите дори не живеят в Ирландия.

Според ранните приказки леприконите са живели в подводно кралство в Средния Атлантик, обяснява Том О'Донъл, специалист по Средновековна

Ирландия от лондонския Юнивърсити колидж. Дори днес те не са ограничени само в Ирландия - смята се, че колония от леприкони обитава градски парк в Портланд, Орегон.

  • Всички леприкони са от мъжки пол.

Според ирландския фолклор женски леприкони не съществуват. Наличието само на мъжки се потвърждава и от древната книга История на ирландските феи.


;

Остава неясен въпросът с размножаването на митологичните създания. Някои хора обаче вярват, че леприконите са "дефектни потомци" на феи.

Други мислят, че създанията са плод на съюзи между човешки същества и феи.

  • Леприконите едва ли ще Ви поправят обувките.

Най-доброто, на което човек би могъл да се надява, ако срещне леприкон, е да получи помощ от него да диша под вода. Поне такава способност са дали леприконите на крал Фъргъс.

  • Твърденията, че леприконите поправят обувки и притежават гърненца със злато са се появили много по-късно.

Поема от 14-и век е вдъхновила вярването за съкровищата на леприконите, а "обущарският майсторлък" на митологичните създания се споменава за първи пък едва около 19-и век.

  • Леприконите са били по-дребни, отколкото се смята.

Ако човек срещне леприкон, вероятно ще го стъпче още преди да го е чул да "пуска" шеги с очарователния си ирландски акцент.

Според легендата, когато едно от тези митологични създания пристига в двора на крал Фъргъс, придворните правят опит да го удавят в чаша вино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновяват Морската градина на Бургас
Обновяват Морската градина на Бургас
Потушен е големият пожар в Първомай
Потушен е големият пожар в Първомай