НОВИНИ

Любослав Костов, КНСБ: 71% от населението получава под жизнения минимум

В студиото на „Денят започва“ икономистът от КНСБ Любослав Костов коментира изнесените наскоро данни, че за нормален живот на човек от четиричленно домакинство са необходими 581,31 лв. Той заяви, че 71% от българите получават под жизнения минимум, ако се гледат реалните статистики.

bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 20.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Изследването за издръжката на живота е регулярно и е притеснително изменението спрямо цените спрямо основните хранителни стоки или харчовете за транспорт, заяви Любослав Костов от КНСБ. Нетното изражение на средната работна заплата в страната е около 880 лв., допълни той.

За една година животът е поскъпнал между 5 и 7%, а средната работна заплата - с 12%. Цените на стоките обаче са нараснали повече и това засилва неравенство между отделните социални групи.

Любослав Костов икономист от КНСБ: Според нашите изследвания 27% от работещите домакинствата получават доходи, по-ниски от линията на бедността, която в момента е 314 лв, а останалите 45% получават доходи между линията на бедността и минималната издръжка. Като ги съберем, 71% от населението получава под жизнения минимум, за което ние алармираме всяко тримесечие.
;

Той отбеляза, че макар че има икономически подем, мнозинството от българите не могат да го усетят, защото икономическото неравенство продължава да се увеличава.

Любослав Костов икономист от КНСБ: За едно четиричленно семейство в София са нужни малко над три хиляди лева. В момента средната заплата в София е около 1100 лв. след данъците.

Той заяви, че медианната работна заплата, която най-често се повтаря от един човек, „най-масовата“, е с около 20% под средната работна заплата. Костов допълни, че средната работна заплата изкуствено се завишава от отраслите в големите градове, където се получават много високи работни заплати, като IT сектора.

;

64% от всички депозити в банките са до 1000 лв. и те намаляват със 7%, заяви Костов. В същото време депозитите над сто хиляди лева нарастват, а 70% от българите нямат каквито и да е депозити в банки.

Той допълни, че трудът в България не се оценява от работодателите, тъй като на един изработен лев, работниците получават около 25 стотинки, докато в Западна Европа на едно изработено евро, работникът получава около 50 евро цента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се издържа едно четиричленно семейство в Благоевградско?
Как се издържа едно четиричленно семейство в Благоевградско?
Щастлива развръзка за част от откраднатите животни от зоокъта в Перник
Щастлива развръзка за част от откраднатите животни от зоокъта в Перник