Режисьорът Людмил Стайков е удостоен с наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия - 2017 /БФА/, научи БТА от организаторите. За най-добър пълнометражен игрален филм е отличен "Спомен за страха" на Иван Павлов. Продукцията има и награда за режисура, сценарий - на Красимир Крумов - Грец, операторско майсторство - на Светла Ганева, музика - на Божидар Петков, сценография - на Анастас Янакиев, монтаж - на Мария Ханджиева. Наградите са връчени тази вечер в Театър "Българска армия".

© Цветомир Петров / БТА

Най-добрият дебютен филм за годината според БФА е "Христо" на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов. Продукцията печели и наградите за мъжка роля - за главна на Димитър Николов и за поддържаща на Димитър Крумов.
Отличените актриси са Маргита Гошева за главна роля в "Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, и Пламена Гетова - за поддържаща женска роля в "Летовници" на Ивайло Пенчев. Филмът печели и отличието за костюми - на Боряна Семерджиева.

Наградата за най-добър късометражен игрален филм е за "Дрехи" на Веселин Бойдев. В документалното кино победител е "От Кремона до Кремона" на Мария Аверина, а в анимационното - "Пътуваща страна" на Весела Данчева и Иван Богданов.

Наградата за филмова теория и критика получават публикуваните от Българската национална филмотека мемоари на Васил Гендов "Трънливият път на българския филм" и на Жана Гендова "Това, което се премълчава в историята на българския филм".