Отстраненият от лидерския пост в ДПС Лютви Местан остава в политиката. На въпроса дали ще прави своя партия, Местан заяви, че ще слезе при избирателите си и тогава ще реши този въпрос. Той обаче посочи, че България има нужда от евроатлантически субект или направление.

За посещението си в резиденцията на турския посланик преди Коледа Местан обясни, че е имал предварително уговорена среща с него за същата вечер. Преди това обаче му е съобщено, че охраната му е свалена и тъй като се е почувствал застрашен, се е погрижил за безопасността си.

Бившият лидер на ДПС отново посочи, че не приема като гаф декларацията си за сваления руски самолет. Той заяви, че няма да бъде уплашен и сломен, и че е бил ритуално екзекутиран политически, защото се е опитал да спаси ДПС от образа на проруска олигархична партия. Той обясни и какво е искал да постигне за движението.

Лютви Местан: "Това е стратегическата цел ДПС да се върне на власт през парадния вход. Аз съзнавам, че без да съм наивник съм играл ролята на наивен романтичен сапьор, който се стремеше да разминирва опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина. Става ясно, че ДПС е устроено като партия така, че не може да понесе друг лидер освен почетният председател Ахмед Доган и това е проблем за по-нататъшното функциониране на тази партия."