Аз ще съм последният човек, който ще каже, че е против ратификацията на Истанбулската конвенция. Но мен много ме интересува как ще бъде изпълнявана тази конвенция и ще наложи ли тя промяна на нашата конституционна идентичност. Това заяви бившият вицепрезидент Маргарита Попова в "Денят започва с Георги Любенов".

Според нея трябва да се изчистят недоразуменията в превода на Истанбулската конвенция и да се видят всички мерки в пакет.

Маргарита Попова, бивш вицепрезидент: Искам да видя автентичния превод на Конвенцията, искам да видя всички мерки, които нашата власт предвижда с изменение в различни закони, включително и в НПК или Закона за домашното насилие. Когато видим всички мерки в пакет, тогава аз ще мога да преценя дали тези изменения в цялостното законодателство ще наложат промяна на нашата конституционна идентичност. Това е лековато твърдение, което граничи с много висока доза самонадеяност, да не кажа с глупост, да кажеш ти на този етап в днешния ден, че няма да се наложи да си променяш Конституцията. Преди да видиш целия пакет, ти не можеш да кажеш дали ще се наложи да си промениш конституционната идентичност. В тази конвенция изрично е написано, че когато се налага, трябва да бъдат направени промени и на конституционно, и на законодателно ниво.

Попова посочи още, че липсва юридически дебат по този въпрос, който ще даде много политически отговори и ще засегне много социологически проблеми.

Огромна е политическата отговорност на хората в момента, които са поставили на масата решаването на този въпрос. Политическата отговорност е на народните представители и дано те да не станат обект на насилие, за да гласуват противно на тяхната съвест, заяви Попова.

Маргарита Попова, бивш вицепрезидент: Не се казва в тази конвенция колко сериозни и обхватни мерки тя наистина предвижда за защита на половете от дискриминация, за защита на жените и децата от насилие. Не се казва какви очаквания има за създаване на нови институции, ако е необходимо една или повече. Не се казва, че тази конвенция предвижда една международна група. Тя е предвидила свой собствен орган на ниво Съвета на Европа, който орган веднъж на две години ще идва и ще мониторира наравно с всички други органи, които до момента са провеждали мониторинг по тези въпроси. Това означава, че когато си сложиш подписа под тази конвенция, трябва да знаеш как ще я изпълниш.

Попова обясни още, че всеки мониторинг е придружен с оценка. Изпълняваш ли си задълженията по защита правата на човека, или не. Този орган предвижда създаване на много сериозна институция. Вероятно с участието на много хора на ниво Съвет на Европа със страшно високи заплати, хора снабдени с имунитет и привилегии, което показва, че работата е съвсем сериозна.

Един куп неправителствени организации, които работят по тези теми, очакват да бъдат разпределени големи финансови ресурси, за да се изпълняват задълженията. Това нещо ще се случи и тука, те също ще упражняват мониторинг, ще комуникират на европейско ниво с този нов международен орган, който се предвижда в конвенцията. Така че работата не е съвсем до един елементарен подпис, смята Попова.

Националният съвет реши ПГ на БСП да гласува "против" Истанбулската конвенция

Националният съвет реши ПГ на БСП да гласува "против" Истанбулската конвенция

След 5-часов дебат Националният съвет реши парламентарната група на "БСП за България" да гласува "против" Истанбулската конвенция. Според широкото рък...

Протест в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция

Протест в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция

Мирна демонстрация в подкрепа на ратификацията на Инстанбулската конвенция организираха днес пред Народното събрание неправителствени организации. Сре...

Може ли да доведе до еднополови бракове подписването на Истанбулската конвенция?

Може ли да доведе до еднополови бракове подписването на Истанбулската конвенция?

Необходим е широк дебат около Истанбулската конвенция. Около тази теза се обединиха управляващи и БСП в студиото на "Денят започва" . От ГЕРБ смятат,...