Жълт код за мъгла е обявен в областите София, Благоевград и Кюстендил. Мъглата се задържа през по-голяма част от деня, а видимостта беше под 200 метра. Какви затруднения създаде мъглата научаваме от Йорданка Бакалска, която е на пряката ни...

Жълт код за мъгла е обявен в областите София, Благоевград и Кюстендил. Мъглата се задържа през по-голяма част от деня, а видимостта беше под 200 метра. Какви затруднения създаде мъглата научаваме от Йорданка Бакалска, която е на пряката ни линия.

Според специалисти, времето може да е потенциално опасно и хората в районите с мъгла трябва да са внимателни. Възможни са затруднения при дейности на открито. Заради мъглата не е изключено забавяне на полетите, трудни условия за шофиране и удължаване на времето за пътуване.

Шофьори казват, че карането в гъста мъгла е като шофиране с превръзка на очите. Шофирането при мъгла е най-опасното. При подобно време рискът от инциденти е в пъти по-висок от обикновено най-вече заради намалената видимост.

Специалистите съветват при дълго пътуване по време на мъгла шофьорът да направи няколко пъти почивка, защото освен че се изморяват очите е доказано, че при такова време се повишава и кръвното налягане.

Излизането навън в мъгливо време крие риск за здравето ни, а лични лекари казаха, че заради мъглата тези дни имат повече пациенти.

Репортер на БНТ2: Какви са оплакванията?

Д-р Катя Кралева, общопрактикуващ лекар: „Типичните обострания на астми, хронични бронхити и допълнително грипната, то не може да се говори, че има грипна епидемия в момента, но все повече респираторни заболявания констатираме“.

Синоптиците са категорични, че мъгла ще има и следващите дни.

Мартин Славчев, дежурен синоптик - НИМХ към БАН: „Утре настъпва значителна промяна на обстановката в страната. Мъгла ще има отново в югозападна България, но вече нали на по-малко места и около обяд очакваме да се разсее“.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите казаха, че заради мъглата е отчетено завишаване на фините прахови частици във въздуха в няколко града в страната. В Благоевград например допустимата норма е надскочена 3 пъти.

През следващите дни трябва да очакваме застудяване. Ще има умерен и по-силен вятър привечер. С него ще започне нахлуването на студен въздух. В дните около Нова година температурите ще паднат до минус 13 градуса.