НОВИНИ

Мадрид под блокада: Масова стачка на таксиметрови шофьори

Мадрид е под бод блокада на таксиметрови шофьори. Хиляди се включиха в демонстрация срещу онлайн таксиметровите компании в Испания. Масовата демонстрация съвпадна с откриването на най-големия туристически международен форум, който стартира в испанската столица.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:54, 23.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Горящи автомобилни гуми, гневни лозунги и сблъсъци между таксиметрови шофьори и полицаи - така изглежда днес Мадрид. Недоволството на шофьорите на таксита е срещу компаниите за споделено пътуване Юбър и Кабифай. Обвиняват ги в нелоялна конкуренция.

- След толкова много години работа, сега искат да ни махнат от сектора.

Протестиращите настояват да се въведат специални ограничения при издаването на лицензи на шофьорите за споделено пътуване.

- Не искаме много. Само да спазват закона.

Испанските таксиметрови шофьори отдавна недоволстват срещу онлайн компаниите за споделено пътуване. Вчера властите в Барселона предложиха като компромисно решение клиентите на Юбър и Кабифай да поръчват коли един час по-рано. Двете компании, обаче, заплашиха, че ще прекратят дейността си в града.

Голяма част от испанците подкрепят протеста на таксиметровите шофьори. Днес, обаче, демонстрацията предизвика и гневни реакции.

- Тук сме заради туристическото изложение. Не успяхме да хванем метро. По улиците е хаос, автобусите не идват на време. Така че трябва да ходим.

Организаторите на туристическото изложение се опасяват, че протестът ще има негативно влияние върху форума. Миналата година той беше посетен рекордно - от 251 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция в 4-то РПУ: Разследват полицаи за корупция и изнудване на търговци
Акция в 4-то РПУ: Разследват полицаи за корупция и изнудване на търговци
15 000 компании избягаха от свободния пазар на ток
15 000 компании избягаха от свободния пазар на ток