НОВИНИ

Мадрид разпуска каталунското правителство, в Барселона имаше протести

Испанското правителство огласи мерки за замразяване на автономията на Каталуния. Мадрид отстранява каталунските лидери, но не разпуска парламента. Решенията обаче трябва да бъдат одобрени от испанския Сенат. Още за задействането на безпрецедентния 155-и член от испанската конституция и дали премиерът Рахой ще се спре на по-мекия вариант на прилагането му - вижте.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:02, 21.10.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света

На извънредното си заседание в съботната сутрин кабинетът „Рахой„ започна процедурата по замразяването на автономията на Каталуния. Това не беше нито наше желание, нито наше намерение - и мисля, че испанците го знаят - това каза испанският премиер, но допълни, че правителство не е имало друг избор освен да задейства член 155 ти от Конституцията, което е прецедент в историята на Испания.

Мариано Рахой, премиер на Испания: Повтарям четирите цели: да възстановим законността, да се върнем към нормалността и съжителството, да продължим с икономическото възстановяване и да проведем избори. Да се върнем към нормален ритъм означава да възстановим валидността на испанската Контитуция и автономния статут на Каталуния.
;

Мадрид не прекратява самоуправлението на Каталуния, нито автономията ѝ,само отстранява от власт онези, които са поставили това управление извън рамките на закона. Рахой иска предсрочни избори в най-кратък срок.Засега функциите на каталунското правителство се изземват от министрите на централната власт. Дейността на парламента в Барселона ще бъдат ограничен. Мерките обаче трябва да бъдат одобрени от испанския сенат. гласуването е планирано за 27 октомври.

;

Запазването на регионалния парламент се тълкува като избор на по-мекия подход за решаването на кризата в Каталуния. Не се изключва варианта, в който предложенията на Мадрид да заплетат ситуацията още повече.Регионалният премиер Карлес Пучдемон заяви, че ако член 155 бъде задействан, той ще инициира гласуване на декларацията за независимост на Каталуния, което може да върне конфликта в изходната му точка. По-късно тази вечер се очаква изявление на Пучдемон.

;

Очаквано - действията на испанското правителство изкараха на протест привържениците на автономията. Мащабите обаче са сериозни.

Ххиляди по централните улици на Барселона призоваха да бъдат освободени задържаните през седмицата сепаратистки лидери - Жорди Санчес и Жорди Куишарт.

Веднага след като премиерът Рахой обяви задействане на процедурите по член 155, улиците на Барселона се изпълниха с оглушителен шум - хората излязоха по балконите си с тенджери и лъжици. Регионалното правителство също изрази съжаление и недоволство от решението на Мадрид.

Региoналният вицепремиер на Каталуния написа в социалните мрежи: „Днес повече от всякога трябва да защитим демокрацията, гражданските и политическите права“.

Той и регионалният премиер Карлес Пучдемон бяха начело на хилядното протестно шествие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП очаква предсрочни избори след края на европредседателството
БСП очаква предсрочни избори след края на европредседателството
Ден на паралментарни избори в Чехия
Ден на паралментарни избори в Чехия