НОВИНИ

Испания ще прекрати автономния статут на Каталуния

Испанското правителство съобщи, че Мадрид ще продължи с процедурите, предвидени в чл. 155 от Конституцията, за да възстанови законността в Каталуния. В събота ще има извънредно заседание на кабинета.

bnt avatar logo
от БНТ
11:51, 19.10.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Испанското правителство обяви, че ще започне процедурата по замразяване автономията на Каталуния в събота. Решението обяви говорителят на кабинета Иниго Мендес де Виго. Това стана минути, след изтичането на крайния срок, даден от Мадрид на каталунския лидер да изясни дали е обявил независимост или не.

Отговорът на Пучдемон беше обявен в писмо до премиера Рахой, чието съдържание беше разпространено минути преди изтичането на ултиматума в 11.00 часа българско време.

В писмото Пучдемон пише, че регионалният парламент може да гласува декларацията за независимост от Испания, ако правителството в Мадрид не се съгласи на диалог с Барселона.

Кабинетът в Мадрид ще заседава по темата за Каталуния в събота. Според различни източници тогава правителството, ще задейства член 155 от испанската Конституция за временно замразяване автономията на Каталуния.

Иниго Мендес де Вито, говорител на испанското правителство: Испанското правителство ще направи всичко по силите си, за да върне реда и законността в Каталуния. Отговорността за случилото се там е изцяло на каталунските лидери.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти разработват проект за бъдещата магистрала Русе - Велико Търново
Експерти разработват проект за бъдещата магистрала Русе - Велико Търново
Стотици християни се помолиха за здраве в деня на Свети Иван Рилски
Стотици християни се помолиха за здраве в деня на Свети Иван Рилски