НОВИНИ

Маестро Иршад Кхан за пръв път у нас

Световноизвестния изпълнител на ситар и сурбахар маестро Иршад Кхан дойде за пръв път у нас. Hа летището го посрещна екип на БНТ и взе първото и единствено интервю.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:47, 31.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Наричат го магьосника на ситара. Поколения наред от семейството му излизат изпълнители на този класически индийски инструмент. А пра-пра дядо му измисля сурбахара - бас ситар.

Владее всички класически техники на ситар и верен на семейната традиция продължава да създава нови, като въвежда "гаяки-анг" т.нар. вокален стил на ситара. Тръгва от Калкута, живее в Торонто, но е гражданин на света. Стъпвайки на българска земя дори и не подозира колко много почитатели има у нас.

След минути започва концерта му в зала "България", билетите за който са разпродадени отдавна.

Как стана така, че дойдохте в България чак сега, а обикаляте по целия свят?

Иршад Кхан: Бяхме на вечеря в Торонто с Фероз Асад. Казвам му, свиря по света, а така бих искал да свиря и в България, в София. "Аз съм точният човек", отговори ми той, ходя често там. И ето, че се получи.

Какво е посланието Ви по света, разпространявате и индийската култура, и индийската житейска философия ли?

Иршад Кхан: Музиката сама по себе си носи послание за мир и хармония, така че аз съм посланик на мира. И съм тук, за да свиря и отправя това послание към всички, които ме слушат, към приятелите си и казвате, че имам много фенове тук. Трябва да ви представя моя изпълнител на табла Ханиф Кхан. (Без превод - Намасте) Очакваме с нетърпение този вълнуващ концерт.

Успех, на добър час и добре дошли в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат велоалея по булевард Патриах Евтимий
Предлагат велоалея по булевард "Патриах Евтимий"
Спейс Екс за първи път изстреля рециклирана ракета
"Спейс Екс" за първи път изстреля рециклирана ракета