НОВИНИ

Еко магазин в САЩ продава стоки без опаковки

Нюйоркски магазин продава стоките си без опаковки. В магазина няма кутии или пликове. Всеки идва със собствен амбалаж. Основната цел - да се намали употребата на пластмаса и да се опази природата.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:05, 25.01.2019
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Преди около 5 години Катерина поглежда боклука си и се ужасява от количеството картонени и пластмасови опаковки, които има в него. След кратък размисъл се ражда идеята за супермаркет без пликове и кутии. Всичко е в насипно състояние, а клиентите само носят чанти и съдини, в които да пазаруват.

Катерина Богатирьова, собственик на магазина: Не всички пластмаси са лоши, разбира се. Но тези за еднократна употреба - трябва да ги ограничим, и това е очевидно, защото иначе ще имаме много големи проблеми. Знаем, че околната среда вече е силно замърсена. И си мисля, че ако има повече магазини като този и хората имат алтернатива, ограничаването на употребата на пластмаса е неизбежно.

Засега в магазина на Катерина, който е открит в края на миналата година в един от кварталите на Ню Йорк, се предлагат плодове, зеленчуци, ядки, подправки и различни видове олио. Тя и екипът ѝ очакват съответните разрешително и в магазина вече ще може да се купуват млечни и месни продукти. Идеята за пазаруване без опаковки не е нова. Практиката вече съществува в родината на Катерина - Латвия, както и в Германия. Освен, че щадят природата, този вид магазини са изгодни и за клиентите.

Катерина Богатирьова, собственик на магазина: Що се отнася до пазаруването на парче - така винаги излиза по-евтино. Просто хората имат представа колко точно купуват. Например подправките - хората са шокирани колко по-евтино излиза. Понякога се плаща повече за буркани и кутии, ако не си носиш твои.

Катерина признава, че има продукти, които са по-скъпи, но причината за това е желанието да бъдат с високо качество. Магазинът вече има редовни клиенти.

Тереза: Бих искала това да е новото нормално... Иска ми се да има повече магазини, такива без опаковки, в квартала.
Рикиеша: Страхотно е, обичам да пазарувам без опаковки...

Все още не е ясно колко точно печелившо е това начинание, но е една от многото зелени инициативи, насочени към намаляването на употребата на пластмаса и опазване на природата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралицата призова Великобритания да се стреми към съгласие
Кралицата призова Великобритания да се стреми към съгласие
Отложиха срещи от Australian Open 2019 заради горещините
Отложиха срещи от Australian Open 2019 заради горещините