Висшият съдебен съвет вече е изпратил решението си за избор на нов главен прокурор на президента Румен Радев, който трябва да утвърди кандидатурата с указ. Ще подпише или ще върне указа държавният глава и как се очаква да бъде ръководена прокуратурата от Иван Гешев - в студиото на "Още от деня" темата коментира Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Според Магдалинчев, протестите срещу избора на Иван Гешев, които продължават и тази вечер пред президентството, са в резултат от определени политически интереси.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: За първи път виждам толкова голямо напрежение при избора на главен прокурор, за мен е странно и необяснимо. Това са политически интереси за овладяване на прокуратурата - някой има такива амбиции. Кой има такива претенции - очевидно някой, който е потърпевш от Иван Гешев.

Убедителното гласуване за избора на Иван Гешев - с 20 от общо 24 членове на ВСС, според Магдалинчев означава, че Гешев се е представил достатъчно убедително и дори тези от членовете, които са се колебаели, са застанали зад него.

Магистратът коментира и как може да бъде упражняван контрол върху работата на главния прокурор.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: В Конституцията се предвижда възможност при неизпълнение на задълженията на тримата големи, предсрочно да им се прекрати мандата.

Най-силното качество на Иван Гешев е убедителността и решителността, категоричността, която той заявява пред нас за изпълнение, категоричен е Магдалинчев.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Неизбежно, един главен прокурор, вземайки тази позиция, неговият подход, маниер, се отразява и в работата на прокуратурата. Смятам, че безусловно г-н Гешев безусловно ще наложи своите методи в работата на прокуратурата, но и той самият ще претърпи промени.

100 дни се дават на политиците, в съдебната система нещата са много по-различни, категоричен е Магдалинчев относно периода за оценка на работата на новия главен прокурор.

Вижте целия разговор във видеото!

Президентът ще се съобрази с Конституцията относно указа за нов главен прокурор

Президентът ще се съобрази с Конституцията относно указа за нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет вече е изпратил решението си за избор на нов главен прокурор на президента. По процедура следва Румен Радев да утвърди кандидату...