НОВИНИ

"Зелена светлина": Магистрала захранва електромобили в Швеция

Път към бъдещето. Магистрала, която захранва електромобилите. Двукилометрова отсечка, която свързва шведската столица с логистичен център.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:35, 14.06.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още
Дан Зетраеус, създател на проекта: Знаете трамваите използват пантографи, които се свързват с релса. Е, ние обърнахме тази идея. Поставихме релсата на асфалта и по нея се движи пантограф, който подава електричество на автомобила.

Електрическият път се активира единствено, когато по него се движи автомобил и е в контакт с пантографа. Така че той е напълно безопасен за пешеходци.

Дан Зетраеус, създател на проекта: Съоръжението е високо едва два сантиметра и дълго два метра. Има три плъзгащи контакта. Ето, виждате, когато натисна бутона, тези контакти се спускат. Сега го правя ръчно, но в бъдеще ще е автоматично.

Системата автоматично показва, когато колата се отдели от релсата. Тя се изключва и се активира, когато към нея се свърже друг електромобил.

Дан Зетраеус, създател на проекта: Тази система се монтира върху асфалта. Няма нужда тя да бъде вкопавана. Така че изграждането ѝ не отнема много време. Това е решение за градски условия. Там, където автомобилите не се движат с висока скорост. Системата работи и когато автомобилът е паркиран върху нея.


;

Засега проектът е на ниво тестове. Но до няколко месеца ще бъде изпробван и в реални условия - на една от улиците в Мариeстад.

Амбициите на Швеция са до 2030 година страната да стане независима от изкопаеми горива. И определено това е един от проектите, които ще доближат скандинавската страна до постигането на тази цел.

В сметката вече са включени и камионите. Те ще разчитат на класически пантографи, монтирани на покрива на кабината. А за максимална устойчивост на електрифицираните пътища в страната се предвижда те да се захранват само с енергия от възобновяеми източници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последните рисунки и скици на Светлин Русев показва галерия Арте
Последните рисунки и скици на Светлин Русев показва галерия "Арте"
Тревожно се увеличават случаите на късно проговаряне при децата, според логопеди
Тревожно се увеличават случаите на късно проговаряне при децата, според логопеди