НОВИНИ

"Магистрала" за дронове в Япония

Дроновете навлизат във все повече сфери на дейност. Широката им употреба налага обаче да се вземат и мерки за сигурност. До няколко години за дроновете в Япония ще има обособени "магистрали", които ще осигуряват безопасното им прелитане.

bnt avatar logo
от Калина Текелиева
11:47, 02.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Две японски фирми ще си партнират за изграждането на магистралите. Едната ще разработи триизмерна въздушна карта. Другата ще предостави данни за наличната електропреносна мрежа. Така ще създадат въздушни коридори с регулирано движение и дроновете няма да се сблъскват нито помежду си, нито с кабели и електрически стълбове. Директорът на едната от фирмите е убеден в ползата от проекта.

Хироши Ямагучи
"Дроновете ще ни позволят да използваме пълния потенциал на нашата електрическа мрежа. Освен това новата инфраструктура ще бъде от полза на обществото."

На магистралите ще има пунктове за поддръжка и ремонт на дроновете. Там ще се зареждат и батериите им, а това значи зелена светлина за дългите полети. Новите трасета ще зарадват дистрибутори и онлайн търговци. Те ще могат да наемат магистралите и да си осигурят безпроблемни доставки. Японският проект ще се отрази благоприятно също на аерофотографията, пръскането с пестициди, геоложките проучвания. Бизнесът с дронове, изглежда, ще продължава да се развива. Трябва обаче да кажем, че има и противници на тази тенденция, които виждат личното си пространство застрашено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучават безработни за работа в туризма
Обучават безработни за работа в туризма
До дни пускат в продажба електронните билети в Пловдив
До дни пускат в продажба електронните билети в Пловдив