НОВИНИ

Магистралата София-Белград ще бъде готова до края на 2021 г.

До края на 2021 г. магистралата София-Белград ще бъде готова. Сръбският участък е почти завършен и стига до Цариброд - само на няколко километра от границата между Сърбия и България. Това стана ясно след среща между транспортния министър Росен Желязков и вицепремиера на Сърбия Зорана Михайлович в Цариброд. Двете страни се договориха и за облекчен граничен режим, така че хилядите българи и сърби, които пътуват и работят от двете страни на границата, да бъдат максимално облекчени. От Цариброд предават Александър Марков и Ивайло Стоянов.

Александър Марков
от Александър Марков
18:50, 20.07.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Сръбският участък на магистралата е вече при Цариброд - на един-два километра от българо-сръбската граница. Наесен магистралата ще стигне границата и ще бъде изцяло завършена. Това обяви сръбският вицепремиер Зорана Михайлович след двустранната среща с българския транспортен министър Росен Желязков.

Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия: Радваме се, че и България строи магистрала и че пътуването за всички ще стане много по-бързо, така че да облекчим задръстванията, които и днес видяхме.

България сега строи участъка Драгоман-Сливница. Има избран изпълнител за участъка от Калотина до Драгоман, обясни транспортният министър Росен Желязков.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: В най-скоро време и българският участък от Сливница-Драгоман-сръбска граница ще бъде успешно приключен. Амбицията ни е това да се случи до края на 2021 г. в двата участъка, които вече са в процес на строителство.
;

И днес километрична колона от автомобили се образува на ГКПП "Калотина" и в двете посоки заради строителството и летния сезон.

Радко Влайков, посланик на България в Сърбия: Днес имах възможността да се убедя на какъв общ език говорят двамата министри - а това е езикът на свързаността, да се работи за хората.
Владица Димитров, кмет на Димитровград/Цариброд: С приключването на разклонението на коридор 10 до България, българите по-лесно и бързо ще идват тук, в Цариброд, а и сърбите, работещи в България, които всекидневно пресичат границата.

Двете страни ще работят и за ускорената електрификация на жп линията и изграждане на жп магистрала между София и Белград.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Това е трасето Волуяк-Драгоман-сръбска граница. Първото трасе ще бъде в този програмен период. А от Драгоман до сръбска граница - за следващия от 2021 до 2025 г. жп магистралата трябва е готова.
Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия: Сърбия сключи договор за ремонт около Ниш за 263 млн. евро. Това включва изместване на част от жп линията и електрифициране. До 2024 г. ще сме готови.

Димитровград прие и второ наименование - българското Цариброд, по-рано тази година. Тук живеят предимно етнически българи.

Двамата министри поднесоха венци и цветя и пред паметника на Васил Левски в Цариброд - на метри от общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между Лондон и Техеран след задържането на британски танкер
Напрежение между Лондон и Техеран след задържането на британски танкер
Вучич за оставката на косовския премиер: Това е политически трик
Вучич за оставката на косовския премиер: Това е политически трик