НОВИНИ

Магистрати излязоха на протест, председателят на СРС подаде оставка

Протест на магистрати от Софийския районен съд пред Висшия събеден съвет. Недоволството им е насочено срещу цялостната политика на съвета.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
12:07, 09.12.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Преди около час започна протеста и в момента движението на ул. "Екзарх Йосиф" е блокирано. А в сградата на ВСС тече среща между съдии и членове на съвета. Съдии и служители на Софийския районен съд се събраха пред съвета, подкрепят и ги и техни колеги магистрати от други съдилища, както и представители на граждански организации.

Председателят на съда Методи Лалов обяви, че е депозирал оставка, а в понеделник това ще направи цялото ръководство на съда. Мотивите са недоволство от цялостната политика на съдебния съвет и да защитят независимостта на най-големия и най-натоварения съд в страната. Това е втори протест на магистрати през последната година. Първият беше преди година заради несъстоялата се съдебна реформа.

Методи Лалов, председател на Софийския районен съд: Депозирана е оставката само на мен, единият от заместниците е в отпуска, в понеделник, имали сме разговори, аз не съм го изисквал от тях. Искаме да покажем, че повече не можем да работим с този Висш съдебен съвет. Докато техните крамоли вътре губеха енергията и времето им да вземат адекватни решения и ги превръщат в репресивен орган, а не аналитичен, ние не можем да си позволим Районният съд да бъде кълбо от проблеми. Когато им поискахме нещо ние съдиите, започна да се размахва пръст.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кърк Дъглас навършва 100 години
Кърк Дъглас навършва 100 години
Следствен експеримент пресъздаде тежка катастрофа в Пловдив
Следствен експеримент пресъздаде тежка катастрофа в Пловдив