След дълъг спор, парламентът задължи магистратите да декларират дали членуват в тайни организации и общества, включително и масонски ложи. Депутатите приеха окончателно промените в Закона за съдебната власт.

Парламентът реши сигналите за корупция и конфликт на интереси да се подписват от подателя с три имена, ЕГН, адрес и телефон. Правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че законът отговаря на искането на обществото за справедлива съдебна система.

Депутатите първоначално отхвърлиха предложението магистратите да обявяват членството си в тайни организации, след което с внушително мнозинство записаха това изискване в друг текст на закона. Основният аргумент беше, че с такова членство съдии, прокурори и следователи са зависими.

Радан Кънев: Не е въпросът в това какви са българските масони. Не е въпросът в това, че не малка част от тях са едни впиянчени ченгета от ДС, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи.

Кънев посочи като проблем нерегламентираните контакти на такива магистрати, които водят до необективни съдебни решения. От ляво призоваха Екатерина Захариева да подкрепи текста.

Янаки Стоилов - БСП-лява България: Ако министърът на правосъдието не иска да бъде кукла на конци, пред чиито очи се разиграват някакви публични сценки, а зад кулисите съществуват други зависимости.
Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Ако се докаже, че тази организация може да доведе до дейности, които накърняват независимостта на магистрата, то това е основание за неговото отстраняване.
Йордан Цонев - ДПС: Всяко участие, всяко членство на магистрати, както и на нас политиците трябва да се декларира.
Методи Андреев - ГЕРБ: Аз не съм член на масонска ложа, член съм на ловна дружинка. Зависимостта в ловните дружинки е явна, там няма таен ритуал на полагане на клетва.
Димитър Байрактаров - Патриотичен фронт: Не членувам нито в масонски ложи, нито в сектата на Муун.

Правосъдният министър заяви, че изискване за обявяване на принадлежност към тайни организации може да бъде записано и в други закони и да важи и за министри, заместник-министри и депутати.